Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

En nu for something totally different, zoals John Cleese met de Monty Python-genoten placht te zeggen. Apensex. Mensen en apen hebben een gemeenschappelijke voorouder. Sommige apensoorten staan dichterbij de mens dan andere. Als het evenwel om sex gaat, is de mens recordhouder en van alle markten thuis. Lees mee, stuur door en vermaak het kerstbezoek ermee.

Orang Oetans. Mannetjes en vrouwtjes leven apart. Wellicht heeft vooral het mannetje er een bedoeling mee, want hij bezoekt diverse partners. We kennen in sommige mensenculturen ook een zekere scheiding tussen mannen- en vrouwengroepen, waarin de partners promiscu gedrag vertonen, al accepteren de mannen dat niet van hun vrouwen.

Gibbons. Een echtpaar leeft kilometers uiteen in een eigen territorium. Een sprekend voorbeeld van een LAT-relatie met enigzins platonische kenmerken. Ze bevechten wel indringers.

Gorilla's. Deze apen leven in groepen. Er is een seksmonopolie. Het alfamannetje is de vrijbaas. Het is een soort macho-haremcultuur. Geslachtsverkeer vindt 1 keer per jaar plaats en er wordt ongeveer tien keer gevreeën voor 1 baby. Vrouwtjes gedragen zich niet altijd trouw.

Chimpansees. De ons zo sympathieke, nauw verwante chimps leven in familieverband. Ze zijn klassenbewust en oorlogszuchtig. Ze bedrijven groepssex en kennen het droit de seigneur (het recht van de eerste nacht). Ze vrijen 500 tot 1000 keer voor 1 baby.

Bonobo's. Deze apen, zo heet het, lossen alles op met sex en lichamelijk contact. Wat voor mensen praten is, is voor hen de hele dag friemelen en froemelen. Ook zij hebben groepssex, maar ook sexbendes ofwel een vorm van groepsverkrachting. Daarnaast is er ook sprake van nymfomanie. Bonobo's vrijen wel 3000 keer voor 1 baby.

Het zal duidelijk zijn. Mensen kennen al deze vormen. Wij, lichtbehaarde, rechtoplopende, grootbreinige, aan apen geparenteerde wezens zijn grenzeloos creatief. Dat grote brein maakt ons ook inventief en is misschien ook van de weeromstuit zelf wat gegroeid door inventieve ontwikkelingen. Buitengewoon veel meer dan apen zijn mensen gevorderd op het pad van de instrumentmaker. Voor zover bekend vrijen apen puur. Dat wil zeggen zonder apparaten en speeltjes. Daarin verschillen mensen. U weet zelf wel welke ontwikkeling er op ditv terrein is afgelegd sinds de uitvinding van de speer en de vuistbijl. Het sexassortiment is nagenoeg eindeloos; van lief naar wreed. Ik zelf ben meer een pure aap. Maar dit terzijde.

In sommige mensenkringen mag vrijen eigenlijk alleen als de daad wordt uitgeoefend met voortplanting als doel. Voor de lol vrijen is zondig. De apennatuur of -evolutie heeft daar blijkbaar wel iets op gevonden. Honderden, zoniet, duizenden keren vrijen voor 1 baby. Dat is veel plezier, als apen dat tenminste zo beleven, zonder vele directe gevolgen. In dit opzicht lopen we, althans vanuit een zekere visie, achter op de apen. Of zijn wij gewoon efficiënter? En energiezuiniger? Of minder verspillend en meer duurzaam? Laat mij maar weten of u er uit komt tijdens de kerst.