Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Een mens kan niet bevatten hoeveel de intelligence diensten van landen afluisteren. Met Google Earth kunnen we in de achtertuin van onze buren het knippen van de rozen zien. Sommige spionagesatellieten geven vanuit de dampkring nog scherpere beelden door. Telecommunicatie wordt gehackt met het gemak alsof het kruiswoordpuzzels voor zesjarigen betreft. We hebben net de methaanmeren op Titan ontdekt. En toch en toch en toch.

Waar de kopstukken van IS zich bevinden weten we nog steeds niet. De hoofdkwartieren van de Taliban ontsnappen aan de tomtom. Wie van waar de MH17 ramp veroorzaakte is nog steeds in duister gehuld. Of nu wel Russische militairen meevechten aan de zijde van de separatisten of dat het alleen huurlingen uit Tsjetsjenië betreft is evenmin duidelijk, ook al schijnt het om duizenden strijders te gaan. Wapen- en voertuigen-hulp vanuit Rusland ontsnappen aan luchtopnamen? En in eigen land zegt de regering niet verantwoordelijk te zijn voor de vluchttrajecten boven oorlogszuchtig gebied, alsof diezelfde regering geen negatieve reisadviezen afgeeft als in sommige landen de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Dubbele moraal dus.

Ik geloof er langzamerhand geen hol meer van. Heeft u dat ook? Wat wordt er allemaal verhuld? Geen DWDD-er of Jinek-er die experts hier tot op het bot over bevraagt? Ook Nieuwsuur blijft op de vlakte. Scherpe analyses in de betere kranten en tijdschriften vervliegen als adem in de winterlucht, op z'n best even condensatie.

Vraag eens aan een regeringslid of deze volgens de meerderheidsstemming onder het Nederlandse volk de Grieken wil houden aan de gemaakte afspraken. Ja, het Helleense volk schreeuwt moord en brand over de bezuinigingen en de eigenlijk noodzakelijke belastingmoraal, maar waar waren die sirtakidansers toen hun regeringen decennialang deden alsof het geld aan de paradijspalmen groeide.

Er zijn over al die zaken talloze scherpe columns geschreven, die vervolgens in Den Haag geen zetel deden opschuiven. En in Brussel worden ze al helemaal niet opgemerkt. Nederland is een politieke erwt. De kranten signaleren soms onweerlegbaar de feiten, maar de televisiedebatten zijn zo soft en werken uit als stompen in yoghurt. De reden hiervan is duidelijk. Zouden onze vragenstellers pittiger tekeer gaan, dan verschijnt er geen Hagenaar meer voor de camera. Kijkcijfers en dus de inkomsten, ook van de presentatoren zelf, bepalen de toon en het format. Dat vraagt, nee, schreeuwt om loskoppeling. Er wordt geïnterviewd met de handrem aan en de voet op een slippende koppeling. De politieke vraaggesprekken beginnen steeds meer te lijken op voetbalinterviews. In de trant van: <de bal is rond. Als we het van tevoren geweten hadden, dan… We hebben de tegenstander (die we overigens al voor de 36e keer in 18 jaar ontmoeten) onderschat…Het wilde vandaag niet lopen…> Hallo, hallo !!, jullie zijn professionals en verdienen tonnen, zoniet miljoenen, volgens mij hoor je dan feilloos te werken, behoudens de marge van het volslagen toevallige.

Een buschauffeur moet in de sneeuw feilloos rijden en verdient in drie maanden nog niet wat u, topspeler, per wedstrijd krijgt, ook als je onder de maat speelt. Er is geen orkest dat ook maar één keer zo slecht kan optreden zonder daarna voor een lege zaal te spelen. Kent u een veroordeelde bankier, terwijl crisis 1 en crisis 2 het gevolg zijn van ongebreidelde winst- en bonuszucht? In 1929 sprongen tenminste nog de getroffen vermogenden van de zevende etage uit het raam, tegenwoordig kwijnen de bijstandsmoeders weg.

Niet zo somber, Warner. Er gaat ook wel wat goed. Niet langer delen onverkochte staatsloten in de uitkeringswinst. Was dat niet duidelijk?, kraaide de CEO-lotdirecteur. Nooit op verjaardagsfeestjes over gesproken met je buren en vrienden, CEO-loterijchef? Alsof je potdomme bij de roulette het balletje laat vallen op een cijfer dat niet op het tafelkleed voorkomt.

 

Sorry, dit was een kwade droom. Dat heb ik als de wijn te goedkoop was. De zon schijnt door de gordijnen. Het wordt een mooie vriesdag. De wereld is goed. Waar komen toch die hellebeelden in de nacht vandaan? Ik heb alleen maar naar positieve programma’s proberen te zappen. Kunnen we ook een kanaal met anatoom-pathologische lijkensnijderij vervangen door een kanaal met logica, rationalisme en feiten? Tel eens educatiecijfers in plaats van kijkcijfers. Welk bedrijf dat van de daken roept dat het voor verbetering is, bestelt zijn reclameminuten op zo'n beschavingskanaal?

Interessante artikelen

De doorsnee Nederlander. Die bestaat natuurlijk niet, maar ik gebruik deze term voor een man of vrouw die de verzameling is van wat wij onszelf toedichten aan Nederlandse eigenschappen. Die doorsnee N


Rondje regels

Als je één regel stelt, dan kan er ook maar één worden overtreden. Maak je vier regels

dan loop je de kans op meer overtredingen. Dus moet je ter controle ook de politie uitbreiden. He


X, je vroeg me een tijd terug: denk je dat ik ooit het geluk nog eens ontmoet?

Ik beloofde toen met een antwoord te komen, maar had daar enige tijd voor nodig. Hier is mijn antwoord. Het zal niet zij