Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Je tekent een huwelijkscontract. Beide partners zijn het eens over de voorwaarden. Maar de inkt is nog niet droog of één van die tekenaars zegt: “Alles goed en wel, maar voor de uitvoering ervan ben ik niet verantwoordelijk.” Zie hier de opstelling van Putin inzake het akkoord van Minsk. Wel aan tafel zitten. Jezelf een hoofdrolspeler vindend, maar geen verantwoording dragend. Het geeft aan hoe onderdanig ondanks alle goede bedoelingen en persoonlijke inzet Merkel en Hollande zich gedroegen om ten minste maar de kans op een staakt-het-vuren te bereiken. Nooit over en weer gevraagd, laat staan afgesproken : “Wie heeft welke rol in het handhaven van het akkoord?” Putin zegt in feite: “Ik was nooit partij.” Dat is een leugenachtige opstelling, want de militaire steun van Rusland aan de Donbas-strijders is zo duidelijk als overkokende melk. Bovendien als je jezelf geen partij vindt wat doe je dan aan tafel? Middelerwijl gingen de separatisten er nog even flink tegenaan.

 

Bij wie ligt nu de voornaamste taak tot uitvoering? De EU heeft geen enkel ijzer in het vuur. Ook de OVSE niet. De hete aardappelen liggen bij de regering in Kiev en de Oost-Oekraiense opstandelingen. En die tekenden wel een akkoord, maar zijn het, ieder voor zich, niet eens met de inhoud. Anderen tekenden voor hen. Het is als een huwelijk gearrangeerd door de wederzijdse ouders, waarbij de geliefden geen geliefden zijn en elkaar ook niet willen.

Middelerwijl worden in Rusland gesneuvelde Russische soldaten begraven onder de verklaring dat zij bij een ongeval zijn omgekomen of door een epidemie. Welke? De Donetsk-virus? Of Wolga-koorts. Epidemie? Waar is Artsen zonder grenzen? Waar zijn de helfhaftige doktoren en verplegenden, die hun ebolataak verruilen voor hulp aan de bestrijding van de Kremlinmug? Hoe bijzonder is het dat alleen Russische militairen vatbaar zijn voor het virus?

We kunnen vanuit het westen op veel landen kritiek leveren. Soms terecht, soms teveel vanuit onze zienswijze geredeneerd en geoordeeld. Maar dat wij ons voor naïeve idioten laten verklaren door Putin en zijn vazallen steekt. Die steek veroorzaakt een ziekte, een vorm van acute Alzheimer. Het is een ziekte waarvan we weten dat je vergeet wat politieke akkoorden waard zijn? Loop er de geschiedenis maar op na.

Minsk is een akkoord zonder sancties. Dat is niet broos, zoals het NRC kopte. Dat is de hoop op een vonkje betrouwbaarheid, een greintje verstand en humaniteit bij de knokkende partijen, een druppeltje intentie en een flinke scheut wodka in dit geval.

Wodka: wie ons drinkt, krijgt Alzheimer.

Interessante artikelen

Men spreekt van oorlog als twee of meer landen slaags raken en hun legers inzetten of wanneer landen elkaar de oorlog verklaren. In de geschiedenis eindigen oorlogen meestal in een bezetting van het v


De inkt van het BBB-compromis was nog niet droog of de niet geselecteerde gemeentes lieten via raadsleden, wethouders of burgemeesters al weten de gedachte oplossing onwerkbaar te vinden. Blijkt hieru


In Duitsland rekende Marseille Kliniken uit Hamburg onlangs 199,20 euro voor het beantwoorden van een persvraag. De journalist in kwestie ging hier naar viel te verwachten niet op in, maar schreef wel