Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Je tekent een huwelijkscontract. Beide partners zijn het eens over de voorwaarden. Maar de inkt is nog niet droog of één van die tekenaars zegt: “Alles goed en wel, maar voor de uitvoering ervan ben ik niet verantwoordelijk.” Zie hier de opstelling van Putin inzake het akkoord van Minsk. Wel aan tafel zitten. Jezelf een hoofdrolspeler vindend, maar geen verantwoording dragend. Het geeft aan hoe onderdanig ondanks alle goede bedoelingen en persoonlijke inzet Merkel en Hollande zich gedroegen om ten minste maar de kans op een staakt-het-vuren te bereiken. Nooit over en weer gevraagd, laat staan afgesproken : “Wie heeft welke rol in het handhaven van het akkoord?” Putin zegt in feite: “Ik was nooit partij.” Dat is een leugenachtige opstelling, want de militaire steun van Rusland aan de Donbas-strijders is zo duidelijk als overkokende melk. Bovendien als je jezelf geen partij vindt wat doe je dan aan tafel? Middelerwijl gingen de separatisten er nog even flink tegenaan.

 

Bij wie ligt nu de voornaamste taak tot uitvoering? De EU heeft geen enkel ijzer in het vuur. Ook de OVSE niet. De hete aardappelen liggen bij de regering in Kiev en de Oost-Oekraiense opstandelingen. En die tekenden wel een akkoord, maar zijn het, ieder voor zich, niet eens met de inhoud. Anderen tekenden voor hen. Het is als een huwelijk gearrangeerd door de wederzijdse ouders, waarbij de geliefden geen geliefden zijn en elkaar ook niet willen.

Middelerwijl worden in Rusland gesneuvelde Russische soldaten begraven onder de verklaring dat zij bij een ongeval zijn omgekomen of door een epidemie. Welke? De Donetsk-virus? Of Wolga-koorts. Epidemie? Waar is Artsen zonder grenzen? Waar zijn de helfhaftige doktoren en verplegenden, die hun ebolataak verruilen voor hulp aan de bestrijding van de Kremlinmug? Hoe bijzonder is het dat alleen Russische militairen vatbaar zijn voor het virus?

We kunnen vanuit het westen op veel landen kritiek leveren. Soms terecht, soms teveel vanuit onze zienswijze geredeneerd en geoordeeld. Maar dat wij ons voor naïeve idioten laten verklaren door Putin en zijn vazallen steekt. Die steek veroorzaakt een ziekte, een vorm van acute Alzheimer. Het is een ziekte waarvan we weten dat je vergeet wat politieke akkoorden waard zijn? Loop er de geschiedenis maar op na.

Minsk is een akkoord zonder sancties. Dat is niet broos, zoals het NRC kopte. Dat is de hoop op een vonkje betrouwbaarheid, een greintje verstand en humaniteit bij de knokkende partijen, een druppeltje intentie en een flinke scheut wodka in dit geval.

Wodka: wie ons drinkt, krijgt Alzheimer.

Interessante artikelen

Een jaar heeft 365 dagen of 8760 uur. Wie 75 jaar oud wordt, leeft al met al 657.000 uren. Mensen, die dit voor het eerst horen en het getal tot zich door laten dringen, schrikken bijna allen. Een men


Een vliegtuig stortte neer in de Middellandse Zee. De oorzaak is nog onbekend. Vliegmaatschappijen en ook neutrale wetenschappers zullen zeggen, dat de kans dat vliegtuigen verongelukken nog steeds zo