Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Liefhebbers uit Nederland van de impressionistische schilderkunst hebben tijdens de opening van een tentoonstelling in Toulouse grote vernielingen aangericht in het stadscentrum. Voorafgaand aan de hockeywedstrijd India-Nederland in New Delhi beschadigden meegereisde aanhangers uit ons land eeuwenoude gebouwen en ontheiligden enkele voor Indiërs godsdienstige wasplaatsen door deze als urinoir te gebruiken.

Gek, hè, dat u nooit dergelijke berichten leest, ook niet uit de talloze andere sportsectoren, behalve wanneer het om voetbal gaat. Het zijn bijna zonder uitzondering mannen, meestal jonge mannen. Zij mogen zich van de club en in de commentaren geen supporters noemen, maar zijn dit natuurlijk wel. Je ziet ze immers nergens met dit wangedrag opduiken als het om waterpolo gaat en wel bij de FC van het een of andere merk. Vandaag nog, knokken in Heerenveen.

Er zijn drie snelle constateringen te doen. Het zijn door de bank genomen jonge mannen. Ja, ik weet het, libido, verveling, zelfmanifestatie. Het is altijd een kleine groep en niet het hele stadion aan fans. Alsof het dan begrijpelijk moet zijn. Die andere mannen hebben ook libido, maar uiten dit toch niet door vandalisme. Er moet dus nog wat meer spelen.

Het gebeurt zeer hoofdzakelijk vooral bij voetbal. En bijvoorbeeld niet ook bij andere contactsporten zoals ballet, Grieks-Romeins worstelen of kickboksen. Bij die laatste sport zie je ook nog wel eens uitglijers, maar dan zijn het de boksers zelf. Oefening baart geweld.

Kunnen clubleiders, voetbalbonden en gezagsdragers misschien ook tot de conclusie komen, dat er iets is in het voetbal dat dit wangedrag uitlokt en dit soort balbendes aantrekt. Zou het gedrag in het veld iets oproepen? Fout voorbeeld doet fout volgen. Ik zie met regelmaat wedstrijden waarbij vanaf het aanvangssignaal 22 dik betaalde spelers proberen de regels te overtreden als de scheidsrechter niet kijkt of als hij het wel ziet gokken op coulance omdat het pas de eerste overtreding is of zo vroeg in het spel. Als u meer dan 50 kilometer te hard rijdt, wordt uw rijbewijs ingetrokken. Ook bij de eerste keer. Het wordt beschouwd als een zware overtreding. Als je er in het voetbal met gestrekt been ingaat, krijg je een vrije schop tegen of een gele kaart. Maar afgelopen week zag ik drie keer een speler met twee gestrekte benen op de enkels van een tegenstander afgaan. Niet eens rood was het gevolg, terwijl je zou verwachten dat de voetballicentie voor een jaar wordt ingetrokken. Spelers lopen voortdurend te rochelen en spuwen op het veld. Nooit gezien bij turnen op de evenwichtsbalk. Elleboogstoten, dat doet een echte kerel toch niet en een sportman al helemaal nooit. Zo wil je toch niet winnen. En de scheidsrechter fluit doorgaans niet, omdat hij dan wel een orkestpartij kan beginnen. Of hij ziet het niet, want hij loopt gebukt scheercrêmestreepjes te trekken.

Twee miljard mensen zagen de handsbal van Maradonna, die Argentinië de wereldbeker bezorgde. De scheidsrechter en grensrechter zagen het niet (?). Werd Maradonna voor het leven geschorst, omdat hij op het hoogste niveau de voetbalsport schaadde? Welnee, hij werd beroemd en rijk. Het heette “de hand van God”. Als Paus zou ik zwaar hebben geprotesteerd.

Overigens de groep is niet zo klein. Aan het verkeerde soort liederen doen er duizenden mee. Thuis oefenen ze op de tophit ‘Hi, ha, hondenlul.’

Het hele voetbal is een Schwalbe geworden. Er wordt bij tijden meer met de handen gewerkt dan met de benen. Zelfs als ze voor iedereen zichbaar aan een speler of shirt hangen, steken ze hun handen op om daarmee aan te geven ‘scheids ik deed niets.’ Voor een welingelichte arbiter met het Ot en Sien van de psychologie op zak is dit het eerste teken dat er juist wel iets fout is gebeurd. Waarom anders verontschuldigen?

De bal is rond, maar de koppen zijn vierkant en kijken de andere kant op. Een mooie sport en sportethiek worden geofferd op het altaar van kijkcijfers en commercie. Het knielen heet Schwalberen. Dat is mijn vierde constatering.

Interessante artikelen

Salafisten, de die-hards onder hen, willen alle ongelovigen, atheïsten, in feite neutraal denkende mensen, van de aardbodem verwijderen. Zij willen mij dood zien, zeg maar. Het kan toch niet zo zijn d


Zo noemde premier Rutte de verdere opening van zaken rond het schrapppen van de dividendbelastng van 1,4 miljard euro voor buitenlandse bedrijven. Hij had ook kunnen zeggen ‘verkleining van de leugens


Als Nederland maar werk oplevert voor 5 miljoen mensen ( omgerekend naar werkweken van 40 uur) en ons land heeft 10 miljoen potentiële werkzoekenden of werkwilligen, wat laten we die ledige 5 miljoen