Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Grootmoeder, kunt u vertellen waar de Blue Force vandaan komt?
Amalia, de geschiedenis van de Grote Aardgas Samenwerking gaat terug tot 1973. In dat jaar brak de eerste oliecrisis uit. De energieprijzen schoten omhoog, omdat onze Arabische wereldcollegaТs de oliekraan dichtdraaiden. Daarmee daalde het aanbod en waar de vraag naar olie hoog bleef, stegen de prijzen. Nederland profiteerde van deze bijzondere, economische ontwikkeling. Ons land beschikte namelijk over een enorme voorraad aardgas. In die dagen was dat nog geen wereldwijd gebruikte brandstof. Gas als energiebron stond toen nog een beetje in de kinderschoenen, Amalia. Dat kun je je nu nauwelijks meer voorstellen. Nederland verkocht dat gas heel slim voor een prijs, die ongeveer gelijk was aan olie. Dus toen die prijzen stegen, verdiende Nederland plotsklaps miljarden guldens meer.

Guldens zijn nu FleuroТs, opa?

Ja, beste meid. Want wat gebeurde er. We hadden in die tijd een wijze econoom, die 's avonds ook voor kinderen op televisie optrad in de Fabeltjeskrant. Hij was een uil.  In plaats van al dat geld uit te geven aan allerlei weliswaar sociaal goed bedoelde zaken besloot hij met de regering te gaan sparen.ФУWerden de Nederlanders daardoor dan niet heel arm, oma? Want ze moesten wel die dure energie betalen.СScherp gezien, lieve boogschutter, maar het antwoord is: Nee, dat werden ze niet. Ze bleven goed en hard werken met grote zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Net zoals mensen in bijvoorbeeld België of Duitsland, onze andere Europese provincies. En die, toen waren het nog landen, hadden ook geen aardgas of olie van zichzelf. Zo'n tien tot vijftien jaar later had Nederland een enorme spaarpot van wel 300 miljard pre-FleuroТs. We hadden geen staatsschuld, dus ook geen last van afbetalingen. Er was voldoende geld voor zeer hoogwaardig onderwijs en een puike gezondheidszorg, mede door de renteinkomsten van dat gespaarde geld.

Spannend, oma, en toen?

Amalia, de wereld was nog behoorlijk chaotisch.  Oorlogen en terroristische aanslagen teisterden landen en volkeren en tegelijk voerden soms diezelfde soldaten allerlei vredesoperaties uit. Nederland besloot toen zijn soldaten, nu heten zij Paxanen, om te scholen en in te zetten voor een snelle wederopbouw van door strijd getroffen landen. Herstel van energiesystemen, ziekenhuizen, scholen en andere belangrijke functies werd in twee, drie jaar in hoog tempo gerealiseerd, terwijl tegelijk met speciale educatieprogramma's afgestemd op de lokale cultuur de niet fysieke infrastructuur werd versterkt. Nederland verruilde zijn dienstplicht voor een dienstrecht, waarvan alle jonge mensen, mannen en vrouwen, graag twee jaar lang gebruik maakten als onderdeel van hun scholing en wereldoriëntatie. Dat nu, Amalia, is bekend geworden als de Blue Force.In ruil hiervoor kregen deze jonge mensen stageplaatsen bij vooraanstaande bedrijven in binnen- en buitenland, waardoor hun studie nog aan waarde won. In veel van die bedrijven had Nederland trouwens aandelen, zodat die stageplaatsingen geen probleem vormden. Tegen het einde van de vorige eeuw waren de gespaarde gelden van 300 miljard uitgegroeid tot een vermogen van meer dan 2.000 miljard gulden dankzij gunstige beurskoersen. Zelfs na een economische terugval bijna 20 jaar geleden bleef nog meer dan de helft over, ook al omdat de door Nederland gesteunde bedrijven minder zwaar door de crisis werden getroffen. Via het aandeelhoudersrecht bracht Nederland die ondernemingen er voorts toe hun producten of diensten bij die wederopbouwprojecten voor de kostprijs te leveren, zodat ook deze kosten te overzien waren. Het werd een voorbeeld voor velen. Het zal duidelijk zijn dat de eigen Nederlandse ondernemingen aan populariteit wonnen, waardoor de exportinkomsten nog meer geld in het laatje brachten. De munteenheid die wij kenden als gulden was ooit afgeleid van de florijn, vandaar die fl. In 2001 is de Europese munt de euro ingevoerd, maar uit eerbetoon aan dit Nederlandse initiatief heeft een toenmalige Franse president van de Europese Bank met succes voorgesteld om de naam in Fleuro te veranderen.

En Blue Force heeft te maken met de kleur van aardgas?

Ja, want hoe helderder gas brandt, des te blauwer en krachtiger wordt de vlam. Nog twee jaar, Amalia, dan gaat jouw dienstrecht ook in. (1998)

Interessante artikelen

De Giroloterij, maatschappelijk partner van de eredivisie, zo wordt de populaire sportuitzending ingeluid. Dit is reclame maken door de ene organisatie te verbinden aan de andere dan wel een veel beke


Waar blijven de protesten van goedwillende moslims tegen de aanslagen? In Engeland is het dreigingsniveau verhoogd. Dat betekent meer politie en militairen op straat. Het argument is de mogelijkheid v