Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Er is blijkbaar geen voetbaltrainer tussen 30 en 60 jaar die de KNVB kan aantrekken tijdelijk tot aan de al of niet kwalificatie voor het WK het Nederlands elftal te leiden.

Dat kan drie redenen hebben. Zij zijn er wel, maar geven hun huidige baan voor een tijdelijk contract niet op. Zij zijn er wel, maar verdienen zoveel dat de KNVB zich dergelijke salarissen niet kan permitteren. Het geld is er wel, maar de maatschappeijke verontwaardiging zal groot zijn. Zij zijn er wel, maar geloven al niet meer in de kansen en willen zichzelf een afgang besparen.

Tussen 30 en 60 jaar? Kan een man of vrouw van 70 geen functie meer vervullen? Natuurlijk wel maar maatschappelijk gezien oogt het ongelukkig. Voor gewone mensen ligt de einddatum op 65 en straks op 67 jaar. Vaak hoeft dit voor menigeen niet meer. En in sommige beroepen is het zelfs ongewenst uit een oogpunt van gezondheid en veiligheid. En als de betreffende persoon nog wel wil, dan heeft de werkgever wel argumenten om er een punt achter te willen zetten.

Zo niet wat betreft het trainerschap. Dick Advocaat wil er echter nog wel graag een jonkie bij in de persoon van Ruud Gullit. Die zal dit trouwens ook niet voor een boekenbon doen. Misschien dat die tijdelijkheid hem niet bezwaart vanwege het vooruitzicht van een vaste aanstelling.

Ik blijf het echter een vreemde gang van zaken vinden. Wat stellen om te beginnen die paar wedstrijden nog voor? De kandidaatspelers zijn bekend en worden niet anders van dit eventuele duo. Het moet dus in de opstelling zitten en meer nog in de speelwijze. Lees tactiek en strategie. Maar daar heb je toch geen twee kerels voor nodig en dan nog voor een luttel aantal wedstrijden en misschien zelfs maar eentje, als er niet van meet af aan wordt gewonnen. Dus twee man sterk en een fiks salaris om een elftal plus invallers in de aanval te krijgen.

Als het dan nog om amateurs ging, die het allemaal niet kunnen overzien, zou je de keuze voor een topdirigent kunnen verklaren. De spelers in kwestie zijn evenwel allen dik betaalde profs, die toch waarachtig wel weten wat er voor komt kijken om samen een tegenstander te verslaan.

Ik doe een poging.

 1. Harder lopen dan je directe tegenstander en als je dat niet kunt dicht tegen hem aan voetballen.
 2. Zodra je naar voren kunt, lopend of schietend, dit doen.
 3. Als het niet strikt noodzakelijk is, niet in de breedte de bal heen en weer tikken, dan kan de tegenstander namelijk uitrusten en de beste tegenopstelling formeren.
 4. Vanaf de flanken bij de eerste beste gelegenheid voorgeven.
 5. Zorgen dat je zoveel mogelijk in het strafschopgebied van de tegenstander komt.
 6. Als ze daar langer zijn dan wijzelf liefst over de grond spelen en als ze kleiner zijn zowel over de grond maar meer nog door de lucht.
 7. Niet denken dat het gedaan is, als je met 1-0 of 2-0 achter dan wel voor komt te staan.
 8. Geen overtedingen begaan, dan is namelijk niet sportief en zeker geen rode kaart-acties ondernemen.
 9. Niet schelden op de scheidsrechter, dat heeft namelijk zelden of nooit zin.
 10. Als keeper bij een penalty altijd gaan naar waar de bal gaat. In 1 op de 4 gevallen komt het schot namelijk rechtdoor.
 11. In een muurtje staande niet wegdraaien uit angst de bal tegen je lijf te krijgen. Dat is namelijk de bedoeling van staan in dat muurtje.
 12. Nooit door het midden uitspelen, daar staan namelijk altijd de meeste tegenstanders gewoonlijk.
 13. Voetballen met je voeten en je hoofd, nooit met je handen.
 14. Speel zo goed dat er een stadion naar je wordt vernoemd.
 15. En als je denkt dat het niet loopt zoals je wil omdat een bal nu eenmaal rond is, selecteer ik je niet.

U leest het. Ik heb geen Gullit thuis en doe dit voor een boekenbon. Verder hoor ik graag van deze twee kopstukken wat er aan het bovenstaande mis is.

O ja, en als je je dag niet hebt, zeg dat dan liefst voor de wedstrijd begint.