Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Met Curaçao, waar de regering corrupt is en de politieke cultuur abominabel, is een groot belang gemoeid, want Curaçao ligt strategisch. Volgens de politiek maakten we ‘harde’ afspraken toen we 1,4 miljard euro schuld kwijtscholden, maar de net vertrokken leider Schotte, veegde daags na tekening en ontvangst van het bedrag, de harde afspraak van tafel. Wat betekent hard in dit geval? Welke sanctie heeft Nederland bij het niet nakomen van die afspraken. Niets, nana, niente. 1,4 Miljard het raam uit. Hoe kan dit zo maar, bij zo’n strategisch gelegen eiland?

Maar tja, Curaçao ligt strategisch, vlakbij Venezuela. Dan moet Venezulea ook wel strategisch liggen.  Turkije ligt ook strategisch als verbindingsland tussen het westen en het oosten. Afghanistan is minstens zo strategisch gelegen, want het is een doorvoer- en trainingshaven voor terroristen. Pakistan is niet minder strategisch gelegen, want als het daar mis gaat, infecteert het Afghanistan en India met welke reus Pakistan een haat-liefde-verhouding heeft. Beide zijn kernmachten, dus ook om die reden strategisch geposioneerd. India is natuurlijk ook buitengewoon strategisch gelegen. Als het in dit land de verkeerde kant op gaat met zijn meer dan een miljard inwoners beïnvloedt dit het hele Zuidoost-Azië en dat is toch al  kwetsbaar. Zeker daar waar Indonesië zeer strategisch ligt als grootste moslimland. Iran en Irak liggen allebei ook heel strategisch aan de Straat van Hormuz, de Arabische of de Perzische Golf, want daar moeten alle gas- en olieschepen doorheen. Het is eigenlijk een heel strategische regio. Egypte met het Suez-kanaal, aan de overkant gelegen,mag ook niet worden onderschat.

China ligt, hoe kan het ook anders, ook heel strategisch, zo op de oostrug van Rusland en als contragewicht voor het strategisch gelegen Noord-Korea. In de Chinese zee aldaar ligt een eilandgroepje buitengewoon strategisch vanwege mogelijke energiebronnen onder water. Hierover twisten China en Japan, dat op zijn beurt zeer strategisch ligt als buffer tussen de VS en China. Japan heeft trouwens nog twee uit de kluiten geschoten rotsblokken in eigendom, beide ter grootte van een wedstrijdbiljart, want die twee kluiten geven recht op een 200 mijlszone voor puur eigen visgebruik en zo nog wat. Die twee basaltpukkels liggen derhalve ook buitengewoon strategisch. Japan investeerde er al honderden miljoen in om ze letterlijk boven water te houden, dankzij betonnen schuttingen, want stroomt de zee er eenmaal over heen, dan verliezen ze hun strategische waarde. Wat onder water staat, ligt niet strategisch.

Somalië is ook heel strategisch gehuisvest, gezien de piratenaanvallen, die zich inmiddels over de hele, halve Indische Oceaan uitstrekken. En wat te denken van de Congo. Al die brandhaard uitbreekt, worden alle omliggende Centraal-Afrikaanse staten besmet en is er binnenkort geen hakmes meer te koop. Over de strategische ligging van de Noordafrikaanse staten hoeven we het niet te hebben. Die zijn instabiel en liggen aan de zuidflank van de EU, bereikbaar voor alle wanhopigen uit die Sahara-staten. En wat te denken van Griekenland, dat het eerste land is waar vluchtelingen en welvaartsemigranten vanuit het strategisch gelegen Turkije naar de EU oversteken. Onze kwetsbare oostgrens.

U begrijpt, ik kan zo nog wel even doorgaan. Als we ergens belang bij hebben, plakken we er het etiket ‘strategisch’ op en snoeren hiermee elke twijfelaar de mond. En als u denkt, dat alleen Verweggistan strategisch ligt, dan moet u IJsland met alle oliereserves en gasvelden onder de Poolzee eens in beschouwing nemen. Eigenlijk ligt ook Oost-Luxemburg heel strategisch, want was dit gebied er niet dan zou een deel van west-Luxemburg Oost-Luxemburg worden.

Nog eigenlijker ligt de hele aardbol strategisch, want één cirkel dichter of verder van de zon en we verbranden of bevriezen. Zelf ben ik ook verduveld strategisch gelegen tussen mijn schoonmoeder en de rest van de wereld, als oud-Spartaan tussen Feijenoord en Ajax en als columnist tussen de onzin en de zinnigheid.

Interessante artikelen

Het woord superieur kan in een milde vorm en in een verwerpelijke betekenis worden gebruikt. Een meerdere kan als een superieur worden aangeduid. Het gaat dan om een bovengestelde zoals een chef dit k


Vrouwen hebben twee X-chromosomen. Mannen hebben een X en Y –chromosoom.

Chromosomaal lijken vrouwen dus eenduidiger dan mannen. In die chromosomen zitten genen. Ook in dat mannelijke Y-chromosoom. O


De media melden dat wetenschappers van de Universiteit van Cambridge en de Erasmus universiteit hebben berekend dat de opwarming van de pool de samenleving 60 triljoen euro kan gaan kosten (ofwel 60.0