Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Op 18 augustus 2014 zal mijn vierde boek verschijnen: Communicatie, wat een vak? Is het wel een vak? Het is een bloemlezing van praktijkgebeurtenissen die een communicatiefunctionaris op zijn weg kan vinden. Voor de gevorderde collega kunnen die vakmomenten herkenning oproepen, voor de junior vakgenoot en de communicatiestudent kunnen ze leiden tot verbazing over de wijdlopigheid van het communicatieberoep en tot leerzaamheid. Wat kun je allemaal wel niet tegenkomen? Waar liggen de grenzen? En zie ik mijzelf zo werken? Het is casuïstiek in de betekenis van beschrijving van belangrijke of merkwaardige voorvallen in de functionele communicatiepraktijk. Ik noem het zelf een empiriografie, een neerslag van ervaringen en organisatorische aspecten. Hiermee wil niet gezegd zijn, dat alle voorvallen en de bemoeienis ermee tot het vak behoren. Een communicatiefunctionaris kan zich houden aan duidelijke grenzen in de taakuitoefening. Hij of zij kan er ook een ruime taakopvatting op na houden. Onder toch al lastig te begrenzen begrippen als reputatie, imago en publiciteit kan de wereld zich zeer uitnodigend of zeer dwingend voordoen. Eigen talent, zin en durf worden dan beproefd los van de theorie.

In het tweede gedeelte beschrijf ik vormen van een persoonlijke aanpak en overwegingen op grond van praktische ervaringen en soms zelfgekozen waarden en normen. Geen handboekachtige voorschriften, maar denk- en handelswijzen die mij ronduit behulpzaam waren.

Ik geef enkele voorbeelden van communicatieve praktijkontmoetingen:

Wat te doen met het verzoek van een moeder wier man in een gekaapt vliegtuig zit?

Waardoor in een crisis (gezonken schip) van regie nauwelijks sprake kon zijn?

Wat als de cultuur een vrouw aanbiedt of het daar op lijkt af te gaan?

Kun je creatiever zijn dan je zelf denkt, terwijl je niet artistiek bent aangelegd?

Wat als James Bond uit de hoogte doet?

Voor wie vragen heeft of een leuke deal wil maken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Interessante artikelen

Een mens waant zich baas over zichzelf en eigenlijk ook wel over zijn leven en alles wat zich daarin afspeelt. We weten dat dit niet helemaal waar is. Sommigen hebben veel meer te vertellen en uit te