Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Het eierschandaal begint enorme proporties te krijgen op vrijwel alle gebieden. Het wordt hiermee een voorbeeld voor menig ander onderwerp en de risico’s van grote netwerken, waarvan de ene deelnemer nauwelijks meer zicht heeft op de ander of juist wel, maar het publiek de grote verliezer is. Ook de verontrusting die voortkomt uit informatie, dat wil zeggen de interpretatie van informatie, waarbij Jan en Alleman op eigen manier feiten vertaalt en onderlinge gesprekken en het gezoek op Internet bijdragen aan verwarring en onzekerheid: Universal Babylonië.

Ik geef u graag een paar voorbeelden.

  1. De Belgische Voedsel en Warenautoriteit wist al van de verboden stof in begin juni en gaf dit pas laat door aan de Nederlandse Voedsel- Warendienst. Er zijn zelfs al aanwijzingen voor kennis van fipronilgebruik in november vorig jaar.

Hun argumenten: de omvang van behandeling van bloedluis met een verboden stof was nog verre van bekend. En de concentratie van het foute spul vormde geen direct gezondheidsgevaar.

Ik acht die redenering redelijk. Bovendien als de Belgen gelijk de Nederlandse, Duitse en Franse autoriteiten had geïnformeerd was er een algehele paniek uitgebroken, niet anders dan nu.

  1. Een woordvoerder van de NL Warenautoriteit zei in Nieuwsuur, dat men beter de week uit kon wachten met het eten van eieren. Hij werd aan de schandpaal genageld. Hij zou voor een embargo op de verkoop van eieren hebben gezorgd. Zijn argument: we zijn nog niet klaar met het onderzoek. Beter is het een paar dagen te wachten met eieren eten was heel redelijk.

Achteraf had de man volkomen gelijk. De paar foute kippenstallen groeiden uit tot meer dan 100 bedrijven, ook in België en Duitsland en zelfs verder.

Hij bleek dus terecht aan te geven, dat men nog geen goed uitsluitsel kon geven, maar het interpretatiekwaad was al geschied. En de hype voer er wel bij.

  1. Experts gaven aan dat de hoeveelheden foute stof eigenlijk verwaarloosbaar waren. Je moest 80 jaar onafgebroken eieren eten wilde je er last van krijgen.

Hun effectminimalisering werkte voor geen meter. Het onheil van onzekerheid en interpretatie had zijn giftige werking al gedaan.

  1. Aansluitend zou de stof ook zitten in kippen zelf en alles waarin eieren zijn verwerkt, zoals koekjes en sauzen enzovoort. Ook de verkoop en consumptie van die producten riepen nu dus twijfel op.
  2. Ondertussen waren miljoenen eieren al vernietigd en honderdduizenden kippen rijp voor ruiming. Zodat boeren hun persoonlijke ruibui al zagen hangen.
  3. Ik wacht nu op de deskundige die pleit voor het ruimen van geldwolven die het verbod van foute middelen omzeilen. Zij hebben de ellende waarbij kippenboeren een faillissement moeten vrezen veroorzaakt. Tegelijk rijst er twijfel aan de onwetendheid van die boeren, want als er zoveel kippenboerderijen baat bij dit luizenspul hadden, zijn we er dan zeker van dat hier en daar het misse spul toch niet bewust werd gebruikt. Wat weer hun geweeklaag in een wazig daglicht stelt.

We kennen dit soort patronen al van de dieselsjoemel, de woekerpolis, de sigarettenverslavingsstoffen en brandstichtende brandweervrijwilligers. De onzekerheid over het bestaan van eerlijke mensen neemt daarmee hand over hand toe. De paus had het dus kunnen weten.

Overigens, wordt die luizen dodende stof niet teniet gedaan als je eieren kookt? Of blijkt uit deze opmerking dat ik al ben aangetast. Per slot van rekening eet ik al bijna 70 jaar een eitje. En ik moet zeggen, dat kennissen mij met enige regelmaat getikt noemen.

Als kippen afslanken schijnen ze het spul kwijt te raken. Moet ik die anorexiameiden nu verdenken een geheim genootschap met deze kennis te vormen, omdat ik weet dat de eerste anorexia-adept een voormalige medewerkster was van de Voedsel- en Warenautoriteit. Hoe dan ook ik beschouw interpretatie als een luis in de pels en heb mij dus helemaal kaal geschoren. Ik interpreteer niks meer, maar neem alles voor 100 procent waar. Gezegd is gezegd. Naast fake facts heb ik dus nu mijzelf bekeerd tot de zogenaamde naakte feiten. Gevolg is dat ik nu niet meer zit opgehokt met andere luizenbossen en alle ruimte heb gekregen. Ik word binnenkort benoemd tot de communicatiedirecteur van Donald Trump. Die houdt van opruimen met fury and fire en ziet mij als de laatst overgebleven kakelaar, wars van hokjesgeest, maar wel opruiend van aard.

Interessante artikelen

Gnoti seauton was de leus van het orakel in Delphi. Maar het is op zijn tijd ook zinvol om te denken en handelen volgens de leus ‘Ken die ander’.

Ruim anderhalf jaar geleden fulmineerde ik tegen de u


De wedstrijd verliep zoals ik vooraf schetste. Voor de rust zag Nederland geen kans om de relatief vroeger 1-0 achterstand weg te werken. Na rust kwam er geen ander concept op de mat en toen het 2-0 w