Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Zo heette dit vroeger ter verdediging van ongevraagde informatie. Tegenwoordig worden we vergeven van reclame in woord en beeld. Zelfs de beste of spannendste tv-uitzendingen worden onderbroken. Op de computer is het helemaal raak. Alleen de heilige voetbalwedstrijden niet. Maar in de pauze, ervoor en erna hebben we drie lawines en dan zijn er nog de zich herhalende reclameborden. 

Waar je ook beweegt of stilzit, we worden omgeven door niet gevraagde promotie. Meer reclame dan frisse lucht. Het is het Me-too gedrag van de promotie-industrie. Je kunt wel nee-zeggen maar belaagd en bij tijd en wijle verkracht word je even zo goed. De globalisatie voegde nog een dosis toe door de internationalisatie van bedrijven.  ‘Er zit toch een knop op jouw radio en tv,’ wordt ons voorgehouden. Alsof ik mijn deurbel af moet zetgen als er voortdurend ongewenst wordt aangebeld.

Veel mensen zappen of kijken weg. Zo wordt reclame antireclame. Het vermeerdert ook de milieuvervuiling door verkeer, omdat bedrijven graag willen dat niet-Amsterdammers toch in de hoofdstad komen winkelen en als je dat niet kunt of wilt, brengen ze het bij u aan de deur. Binnenkort krijg je reclame mee in de kist. Je weet maar nooit waar men in de hemel zijn boodschappen en spullenboel vandaan haalt.

Het gevolg is dat veel mensen niet meer lezen of luisteren. Ook niet wanneer het wel van belang is voor henzelf. Zo halveren we onze zintuigen en vernemen alleen wat we wel willen waarnemen of horen. Het kanaal dat altijd wel openstaat, heet eigenbelang. Daar moeten we nu net wat minder van hebben. Ik zou de stille stressfactor van al die infogebeuk wel eens willen weten.

Interessante artikelen

Het heet dat alles heel snel verandert. O ja? Bezie dit eens. 100.000 jaar geleden kenden we nog een nomadische wereld. Groepen mensen trokken van streek naar streek. Zo zochten voedsel, behuizing en


Alom barstte de kritiek los op het falende Nederlandse elftal na de smadelijke 2-0 nederlaag tegen de IJslanders. De kritiek culmineerde in het onverholen persadvies aan trainer Hiddink om op te stapp