Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Een paar resultaten zijn onmiskenbaar. Allereerst is een fiks deel van de kiezers de nietszeggende debatten van de gevestigde partijen beu. Men wil vernieuwing en meer daadkracht.  Kies voor doen, was Rutte’s leus. O ja?. Moet je eens in Groningen in het aardbevingsgebied vragen, waar al 6 jaar iedereen aan het lijntje wordt gehouden. In plaats van dit in te zien, geven de partijen af op Baudet. Die old timers geven te kennen de burgerij nog steeds niet goed te kunnen peilen of –wat nog erger is- zij weigeren hun oude standpunten te verlaten. Want ja, welk nieuw standpunt is er? En toegeven dat je al die tijd fout zat?.

Voorbeeld van deze houding is D’66. In de regering en toch fiks lager. Het oude doel was onderwijs. D’66 hamerde hier decennia op. Wat zien we? Studenten komen uit hun studie met fikse schulden. Konden onderweg  nauwelijks aan een fatsoenlijke en betaalbare woning komen en staan aan het begin van hun leven en huwelijk voor hoge hypotheken. Kunnen pas tien of meer jaar later een gezin beginnen. Dat veroorzaakt een sociale verschuiving van jewelste. Sorry hoor, maar in een beschaafd en welvarend land hoort onderwijs kosteloos te zijn.

Ook de PvdA keerde niet terug op het oude groeipad naar één van de grootste partijen. Oorzaak: de moderne generatie wil geen arbeider meer worden genoemd. Hard lichameiljk werk en vuile handen acht men niet meer van deze tijd. Dat is voor frauderende Polen. Lichtvoetig werk in de ICT-sector en eigen bedrijfjes zijn in. De PvdA had zich al lang op de zzp-ers moeten richten. Wat ouderwetse cao’s ? Een beetje voetballer verdient toch meer dan zijn collega in hetzelfde elftal. Niet fdan? Vrije beroepen, eigen keuzes, die zijn in. Geen salaris-eenheidsworst, die nota bene al jaren is bevroren.

De SP lijdt aan hetzelfde verlies aan socialisme. Individualisme is de leus. Heeft geen visie op de toekomst.

Forum voor Democratie is die nieuwe stem in het koor van partijen. Het feit dat de klimaattransitiekosten tot 1000 miljard zullen oplopen vinden mensen realistischer dan wat de andere partijen roepen, namelijk dat het in eerste instantie om enige tientallen miljarden zou gaan. Ja, maar wel allemaal je auto weg binnen 10 jaar en voor tienduizenden euro’s je huis ombouwen terwijl het co2-effect nagenoeg nul is als de rest van de wereld niet gelijktijdig meedoet.

Vooroplopen noemt GroenLinks dit. Nederland wil helemaal niet vooroplopen, maar verwacht dat landen als China dit doen met meer dan een miljard inwoners en veelal nog ‘ouderwetse’ energiebouwplannen. Hier de kolencentrales weg, daar tientallen in aanbouw.

De kleine partijen hielden doorgaans ongeveer hun vaste achterban. De VVD zag weinig winst. Maar die partij heeft ook geen klinkklare doelen voor burgers. Pensioenen en leeftijd vallen niet in het pulletje. Aandeelhouders blijven buiten schot, evenals directeuren die witwassen en via buitenlandse constructies belasting mogen ontlopen voor hun onderneming. In 2010 werden de banken gered en overeind gehouden (via de burgers}, maar de ziekenhuizen laat de VVD zakken als bakstenen. Lang leve de marktwerking. Er is een machtsstrijd gaande tussen EU en gigantische multinationals. Zie de derde boete voor Google vanuit Brussel. Drugs Nederland uit heeft geen partij op zijn programma staan. De reden? Machteloosheid. Hilversum een toontje lager en minder extravagante salarissen, kom er eens om. Geen principes maar lafheid regeert hier. We moeten groener en energiezuiniger, maar Schiphol mag, nee moet groeien, al of niet via Lelystad en Zandvoort legt 4 miljoen op tafel om zinloos gebrul uit de Formule 1 en veel autoverkeer naar een duingebied te halen. En het CDA. Dat zucht onder secularisatie en moet zich realiseren dat het onder anderhalf miljoen in Nederland wonende moslims weinig stemmers zal vinden, voor nu en in de toekomst.

Wilders’ PVV blijkt te eenzijdig en is geen echte ledenpartij. Dat begint hem nu parten te spelen. Hij is niet scherp genoeg om te zeggen; “ Ik hoop dat de beveiligers in Nederland op mij stemmen, want dat is een snel groeiende beroepsgroep.”

Het plaatje is duidelijk: Verdeeldheid alom, straks ook in de Tweede Kamer.