Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

De ondergang van Engeland

Als het gedrag en de besluitvaardigheid van regering en parlement tijdens Brexit symbool moeten staan voor een wilskrachtig en autonoom Engeland, dat weer leidinggevend wil worden in de wereld, moet ik voor de Britten vrezen dat hun reputatie een enorme schade heeft opgelopen. Anders is alle gepraat over reputatie en vertrouwen koeterwaals.

In het vak Communicatie wordt in menig boek, ook internationaal, aangegeven wat er komt kijken voor een bestendig goed imago. De leiders van Engeland geven te kennen dit allemaal maar onzin te inden. Zij lappen die hele wetenschap zonder blikken of blozen aan hun laars. Het zal ze worst wezen.

Als dit er een blijk van is  hoe leiders en machthebbers in werkelijkheid handelen, dan leren communicatiedeskundigen, voorlichters en pr-functionarissen een harde les: al hun stellingnames zijn verwaarloosbare rimram in de echte wereld. Al één Engelse communicatietopper gehoord die de vrees uitspreekt dat zijn vak en deskundigheid na deze wanvertoning vernietigd zijn? Welnee, ze zitten in een vaksector die is aangetast door ongeloof en lepra. Met als zwaarste deuk een vertoon van nietigheid. De wereld buiten Europa zal hierin slechts lachwekkendheid herkennen, waardoor de EU overigens ook een tik meekrijgt. Dit is de slagkracht van één van de grotere lidstaten?

Het land zal er decennia over doen om weer iets van een eenheid uit te stralen of politiek-economisch een voorbeeld te worden. Want wat voor uitkomst Brexit ook krijgt, de verdeeldheid onder het volk, zal voor zware culturele gevolgen zorgen. Zeker ook als het gaat om de integratie van buitenlanders en de interne culturele verbindingen. Want in de komende jaren van een lagere economie en oplopende armoede zullen culturele verdeeldheid en individueel aanzien een boventoon voeren.

 

Interessante artikelen

Tenzij Kiev en Moskou op korte termijn tot een vergelijk komen over een zekere verzelfstandiging van de Oost-Oekraïnse regio, waar separatisten zich proberen vrij te vechten van de Kiev-regering, bela


Het neerhalen van het Maleisische vliegtuig op vlucht MH 17 behoort tot de hoogste categorie van afgrijzen. Honderden onschuldige mensen zijn vermoord. Zij hadden niets te maken met het oorlogsconflic