Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Uit reacties komt naar voren dat mensen de regering en de veiligheidsdienst van Sri Lanka verwijten hun eerdere kennis van mogelijk aanstaande aanslagen niet adequaat te hebben toegepast en hebben ingegrepen. Ik lees het en ben met stomheid geslagen. We kennen de terroristisch3 moslimaanslagen al jaren en wat doen zij, die reageerders/wij zelf? Veel verder dan aandringen op oplettendheid van veiligheidsdiensten komen we niet. Sterker nog we halen IS-strijders en aanhangers zelfs weer terug uit Syrië naar eigen land. Maar duizenden, miljoenen moslims volgen en eventuele radicalisering ontdekken is ondoenlijk.

Ik weet dat er aardige, niet gewelddadige moslims zijn. Ik moet echter constateren dat zij hun eigen kringen niet kritisch volgen en radicalen aanwijzen en bij de autoriteiten melden. Dat zien ze als ultiem verraad. Maar niet melden is ook ultiem verraad, maar dan aan onschuldige slachtoffers.

De paus houdt het op hoop, vervinding en leifde, zo meldde een nNderlandse minister, die Paaszondag in Rome was vanwege de bloemen. Daar hebben die meer dan 350 doden in Sri Lanka geen ene zier aan. Wat de paus ermee aangaf is dat God voor de zoveelste keer zijn Almacht niet gebruikte. Ieder ander had hem al voor waardeloos en onbestaanbaar uitgemaakt. 

Inmiddels schieten tot waanzin gedreven christenen ook onaanvaardbaar uit de bocht. Christchurch is het diep te betreuren gevolg. Maar daar kunnen we er meer van verwachten, als we niet paal en perk stellen aan moslimaanslagen. Het paradoxale is dat we Wilders, die ons waarschuwt voor onze lakse houding, en terecht naar al tientallen keren hier en elders is gebleken, zwaar beschermen maar onszelf niet.

De klimaatcrisis verontrust ons. Links en rechts opperen we maatregelen. In Nederland in plannerij meer dan waar dan ook. Maar het moslimterorrisme is minstens zo manifest over de wereld verspreid. En wat is de algemene reactie: als het even kan geen terrorisme hier en daartoe scherp opletten, maar op voorhand uitschakelen is er niet bij. We hebben dus naast een klimaatcrisis ook een mensenklimaatcrisis. CO2 en overbevolking veroorzaken de ene. Geloven en mensen de andere.

Wanneer trekken we de echte consequenties?