Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Als de EU-lidstaten elkaar niet vanuit een centrale hulpsolidariteit steunen, gaat de euro verloren en daarmee misschien ook wel de EU als zodanig. Eenheid is geboden, zo propageren EU-adepten. Lees de ontluisterende story van het Spaanse hoerenjong. Hoe communicatie de werkelijkheid toont!

Bij de Spaanse bekerwedstrijd Barcelona tegen Atletico Bilbao zit het stadion in Madrid afgeladen vol. Grosso modo 30.000 Catalenen tegenover 30.000 Basken. Die twee volksgroeperingen lusten elkaar voor geen meter. In één opzicht vinden zij elkaar prima. Dat is hun afkeer en dédain voor Madrid. Zeg maar Randstad Madrid.

Bij een vorige wedstrijd, waar het Spaanse volkslied werd gespeeld, klonk een oorverdovend gebrul van afkeuring op. Mevrouw Esperanza Agire ervoer dit als een diepe belediging. Zij heeft een functie die vergelijkenderwijze neerkomt op Commissaris der Koningin. Omdat zij dit is in de regio Madrid, een zogenaamde Communidad Autonomico, en de locatie van de Spaanse regering met aan het hoofd Koning Carlos, is dit een machtig hoge functie. Op straffe van het stilleggen van deze wedstrijd als dit zich weer zou voordoen, waarschuwde zij de clubs en hun aanhang. Per slot van rekening draagt deze bekercompetitie de naam Copa del Rei of wel Koningsbeker.

Voor de wedstrijd werd het volkslied gespeeld, dat om tactische redenen al was ingekort tot een versie van 27 seconden. De gebruikelijke, officiële versie is 2m in 37 sec. U begrijpt wat er gebeurde. Ook deze versie werd weggejoeld. Toen mevrouw Agire het stadion betrad maakten de gezamenlijke voetbalfans in superkoor, die elkaar - dus nogmaals - niet kunnen lucht of zien, deze functionaris van de centrale regering, tienduizendvoudig uit voor hoerenjong.

Zie de beschaving van een volk. Maar tja, op dit punt kunnen wij de Spanjaarden nauwelijks iets verwijten gegeven de walgelijke zangpartijen die in Nederland soms opklinken. Maar die Europese eenheid, die in deze kwetsbare tijden van financiële crisis zo noodzakelijk is, is zelfs in dit geval -en het is niet het enige- binnen één land met geen Argusogen te vinden. Denkt u, dat dit land tot een resultaatvolle eendracht komt als het om decennialange bezuinigingen gaat met een hoge aanspraak op onderlinge solidariteit? Opgelegd vanuit Madrid aan Baskenland en Catalonië? Denkt u dat we de geleende gelden ooit terugkrijgen? Denkt u dat de Nederlandse politici en regeringsleiders, de huidige of de nieuwe straks, dit denken? Je hoeft alleen maar te kijken en te luisteren, zou mijn communicatieadvies zijn. En je weet genoeg.

Interessante artikelen

2015 was eigenlijk een Jaar van Hoe het niet moet. Ik ga u niet lastig vallen met een opsomming van alle negatieve gebeurtenissen. U weet het langzamerhand allemaal wel, als was het maar omdat kranten


Nederland heeft een staatsschuld van enige honderden miljarden euro’s. Let wel Nederland wordt aangemerkt als één van de rijkere landen in de wereld. De andere Europese lidstaten hebben ook allemaal f