Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Enige dagen terug verdedigde ik Dijsselbloem en zijn uitspraken. Inmiddels hebben heel wat columnisten en andere commentaarlevers, vooral ook ingezonden brievenschrijvers zijn openheid en eerlijkheid, waarmee hij overigens nog niet eens volledig was, (want wat is er nog meer in de kamers afgesproken?) de handschoen voor hem opgenomen. Cyprus is de helpende hand toegestoken. Ik ben geen financiële expert, maar wat als het volgende gebeurt? Wie dit leest en mij kan wijzen op onzin of een foute redenering vraag ik mij te mailen (contactformulier) en mij van mijn dwaalspoor af te brengen.

In Cyprus zijn de banken weer open. Mensen kunnen weer bij hun spaargeld, behalve zij die bij de Laiki Bank boven de 100.000 euro hebben staan. Die zijn het meerdere kwijt door het faillissement c.q. de opdeling van die bank. Overigens en dit ter zijde was het Londense filiaal van Laiki nog wel open tijdens de sluiting op het eiland zelf. Misschien horen we nog eens wat daar door echte rijken alsnog van de bank is gehaald en veilig gesteld. Was dit bewust of een blunder?

Stel dat het volgende gebeurt. In de komende maanden nemen de modale Cyprioten hun spaargeld grotendeels op. Bijvoorbeeld iemand haalt zijn € 10 mille van de bank. Dit gebeurt op grote schaal en de spaarcenten verdwijnen in huiskluisjes. Vervolgens treedt Cyprus alsnog over een half jaar uit de EU. Het eiland laat zich failliet verklaren en stelt weer een eigen munt in. Deze munt ondergaat natuurlijk een devaluatie ten opzichte van de relatief dure euro. De 10 miljard lening kan dan niet meer worden terugbetaald. Het geld is al wel geïncasseerd. Winst 1. De spaarder met zijn euro's thuis heeft dan 10.000 euro's, die veel meer waard zijn en hij krijgt bij omruiling in de eigen geldeenheid voor een waarde van 10.000 euro's aan de nieuwe Cypriotische pecunia terug. Hij is dan weliswaar in het buitenland meer geld kwijt (dure euro's) maar op het eigen eiland beschikt hij over meer geld dan voorheen, want die nieuwe munt is lager gewaardeerd en alle prijzen zijn navenant gedaald. (Winst 2). Ik ben benieuwd.

Interessante artikelen

Gedragswetenschappen zijn een bron van kennis en informatie voor communicatoren. We observeren, doen mensproeven en maken statistieken. Maar de wetenschap blijft zacht. Betawetenschappen leveren harde


Alle kleine beetjes helpen. Dat anderen er een potje van maken wil nog niet zeggen dat jij er dan ook maar een rotzooitje van moet maken. We kennen onze wijsvingerige gezegdes. Ook al komt er in China