Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

De sector huishoudens en kantoren verbruiken voor verwarming, licht en andere energienoden ongeveer 20 miljard m3 aardgas per jaar. Een lichte verhoging –ook nog tijdelijk- van 2 eurocent per m3 levert per jaar 400 miljoen euro op, in vijf jaar 2 miljard euro. Als dit wordt ingezet om Groningen uit de nood te helpen, dragen alle burgers en kantoorwerkers en hun eigenaren mee aan die leniging van de gevolgen van aardbevingen. Dat is allereerst een gebaar van nationale solidariteit en tweedens een bijdrage van iedereen die in de afgelopen 45 jaar geprofiteerd heeft van de gasopbrengsten.

In vijf jaar levert dit 2 miljard euro op. Stel dat er 40.000 huizen en gebouwen zijn die steun en opbouw behoeven, dan is er zo berekend 50.000 euro per huis beschikbaar.

Niet alle steunactiviteiten kosten 50 mille per huis, dus er kunnen ook zwaardere gevallen worden geholpen of zelfs uitgekocht.

Om te beginnen helpt heel Nederland landgenoten in deze tijden van een ‘nationale’ ramp. Het bedrag extra per kuub is overzienbaar (bijstandsmoeder hebben het nu ook al moeilijk) en voorkomt buitengewone uitgaven binnen een toch al lastige staatsbegroting vanwege de crisisachtige tijden. Daarbij komt dat mits uitgevoerd door Nederlandse bedrijven en arbeidskrachten 80% procent van die bouw- en steunuitgaven weer terugvloeit in de schatkist door loonbelasting, btw, vennootschapsbelasting en winstbelasting enz.

(Even grimmig! Als Nederland niet zo dom was geweest om meer dan 15 miljard aan Griekenland te lenen, welk geld niet terugkomt, en dat vooral is besteed om Griekse schulden en rentes te betalen en banken te steunen, die een deel van de crisis veroorzaakten, had Nederland een fiks bedrag gehad om binnen een groot meerjarenplan het zonneenergie proces te ontwikkelen, dat ons land in een goede energiepositie had gezet in het post-gastijdperk. Nu lopen we zelfs hopeloos achter.)

Terug naar Groningen. Het bovenstaande idee van de twee eurocentenopslag kan hiaten vertonen. Ik hoor het graag, maar ik heb nog de vraag waarom ik dergelijke voorstellen niet zie opflitsen. Wellicht zijn er betere alternatieven. waar zijn nu dec macroeconmoen die alles achteraf begroten.

Feit is dat Nederland om een veelheid van redenen niet zomaar terug kan naar 10 of 20 miljard productie uit Slochteren per jaar. Wie die redenen wil weten, mailt mij maar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ik sta u graag te woord.

(Terzijde: die twee eurocenten opslag kan een mooi gebaar zijn om ten minste een deel van het kwartje van Kok terug te geven, dat deze politicus beloofde, omdat die opslag op indertijd tijdelijk werd genoemd, maar permanent bleek en dus de politiek hoogst onbetrouwbaar maakte, de PvdA voorop).

Beste politiek, maak er een staatszaak van en een erezaak. Herstel het politieke vertrouwen. Maak duidelijk dat Nederlandse winsten, soms ook Nederlandse offers vragen. Temeer daar de consequenties van activiteiten in de ondergrond voor de ingenieurs in Delft e.o. al decennia bekend waren. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Daar is geen partij voor nodig. Achtereenvolgende kabinetten van wisselende samenstelling hebben mooi weer gespeeld. Laat nu zien, dat u de les geleerd hebt en toont u staatslieden of vertrek! Onpartijdig, maar wel pal staand voor eigen landgenoten.

Interessante artikelen

De Tunesische terrorist die in Berlijn toesloeg reisde ongehinderde door half West-Europa. Minister Van der Steur zei desgevraagd vlak na die aanslag dat Nederland maximaal de veiligheid voor ogen had


Waarom zijn mensen verslaafd aan nieuws? Of tenminste nieuwsgierig dan wel geïnteresseerd? Mijn overweging is, dat het nieuwe beweging betekent. Het belooft: meer dan ik kende, meer dan ik wist. Er is


Je hebt mannen en je hebt vrouwen. We zijn redelijk gevorderd als het om kennis gaat betreffende de eigenschappen van beide seksen. Zowel fysiek als mentaal of psychologisch. Maar hoe dit zit bij iema