Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Als een land alleen maar kan bezuinigen door de lasten te verhogen en bezittingen te verkopen, zoals centrales en havens, zijn er twee mogelijkheden. Of het land zit al op de bodem of het weet waarachtig niet waarop het kan bezuinigen.

Is het eerste het geval, dan kan er van schuldaflossing en zelfs renteaflossing geen sprake zijn, in geen lengte van jaren. Aangezien de Griekse economie ook als het goed zou gaan nauwelijks ‘winst’ maakt, vraag ik mij af waar die uiteindelijke aflossing vandaan moet komen.

De staatslasten verlichten door centrales en havens e.d. te vermarkten lijkt vreemd als deze bezittingen geld opleveren. Immers dat kun je ze maar beter houden. Als verkoop meer oplevert dan de huidige positieve opbrengsten, dan ben ik geneigd te zeggen, dat de EU geen lening meer verschaft, maar voor dit geld die bezittingen opkoopt.

Een andere mogelijkheid is dat wordt afgesproken dat deze bezittingen alleen mogen worden verkocht aan de eigen Griekse miljardairs. Eens kijken of die in de financiële toekomst van hun land geloven.

Als de EU akkoord gaat, krijgen we een hele maffe situatie.

Griekenland bezuinigt niet echt, maar verhoogt belastingen ( echt de inkomstenbelasting innen en de BTW verhogen). Dat kan mijn zusje ook, los van de vraag of de Grieken ermee akkoord gaan en het ook trouwhartig uitvoeren. De cultuur en de recente geschiedenis bieden weinig hoop op een geslaagde Tour de Tax.

Maar nog maffer is dit: Griekenland bezuinigt en vergroot gelijktijdig zijn schuld door 50 miljard extra te lenen voor de komende drie (!?) jaar.

Ziet u het bij u thuis al gebeuren?. U geeft minder uit door de bijdrage van uw kinderen aan het huishouden te verhogen en ondertussen leent u een fikse som bij degenen, bij wie u al onterugbetaalbaar in het rood staat.

 

Die bezuinigingen moeten in drie jaar 12 miljard euro opleveren. De extra leensom is 50 miljard euro. Hiervan af gaan de terugbetalingen en renteaflossingen. Zeg 20 miljard in die drie jaar. Blijft over van die lening 30 miljard, terwijl je 12 miljard bezuinigt. Waar gaan die 30 miljard of daaromtrent dan naar toe? Niet in pensioenen. Daar wordt op bezuinigd. Niet in bezittingen, die moeten worden verkocht. Niet in de portemonnee van Griekse burgers, want die moeten meer belasting betalen en hogere BTW op producten of vooral eilandgoederen. Een deel van die belastinginkomsten komt uit toerisme. Dus als de vakantiekosten omhoog gaan, betaalt de EU-burger voor een tweede keer ook nog mee in de vorm van meer BTW en verhoogde productkosten.

Zou de Griekse regering kans zien op die verkoop van wat nu staatseigendommen zijn 12 miljard te verdienen, dan komt dat bovenop die 30 miljard die zij overhield van die extra lening. Tsipras verandert dus het NEE in een JA als het gaat om toch bezuinigen, maar stelt daar voor zijn bevolking 42 miljard euro vanuit de EU tegenover. Met dat geld kan hij de pijn verzachten op plekken die nu natuurlijk niet in zijn voordstel staan. Lagere schoolbijdragen extra bijstand, lagere ziektekosten en zo nog wat.

Over versnelde aflossing (hoe?) wordt niet gesproken. Het effect van de verkoop van staatseigendommen moeten we allemaal nog maar afwachten. Ook of de Griekse bevolking van harte de plannen ondersteunt en uitvoert. Ook de verbetering van de economie. Tsipras zo te zien wint geld en tijd. Over kwijtschelding van (een deel van) de schulden praat hij niet. Logisch anders wijst de EU onmiddellijk zijn voorstel zoals het er nu ligt af. De EU daarentegen verliest tijd en geld. En u weet het: tijd is geld. Als de EU akkoord gaat, zijn er veel termen mogelijk, maar een ding is duidelijk: Eureka is Grieks en Tsipras roept het.

 

Ps. Stel u eens voor? De Belgen zouden bij ons geleend hebben en voor circa 20 miljard euro schuld hebben. (Dat heeft Nederland er tot nu toe ingestoken). Zouden wij dan zeggen laat maar zitten of wil je nog meer? Kan hoor, maar dan eerst Knokke verkopen, de BTW op bier verhogen en de Ardennen afstoten. Of zoiets. En dan denken dat dit lukt!

 

Ps. Ik ben vanochtend naar het Orakel van Delft gegaan. Mijn vraag was: Doen?

Het antwoord luidde: Ken uw orakel. Op het einde hoort een i te staan.

Interessante artikelen

Dit artikel gaat niet over astronomie, maar over de wankelende continuïteit van drukwerk. Het is eigenlijk een artikel van Joao Magueijo gezien de ruimhartige aanhalingen van zijn woorden. Ik hoop, da


Ik heb buiten mijn hypotheek geen schulden. Maar in de macro-economische wereld wel: liefst 30.000 dollar. Dat is namelijk het bedrag dat elk mens op aarde als aandeel heeft in de totale schuldenbult


Het is duidelijk, dat het Vaticaan geen communicatieadviseur in dienst heeft. Deze had hem en de kardinalen kunnen uitleggen waarom hun verweer en uitspraken over de seksschandalen vernietigend zijn v