Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Rusland reageerde al in termen van eenzijdig onderzoek en propaganda voordat het rapport was gepresenteerd over de aanslag op vlucht MH17. De proeven die het BUK-bedrijf deed om de Nederlandse bevindingen te weerleggen werden zeer tactisch pal voor de persconferentie over het rapport naar buiten gebracht. Dit kon omdat deze persconferentie van Joustra al enige tijd tevoren bekend werd gemaakt en Rusland in alle stilte wist dat het om een BUK-raket ging en ook welk type. Anders had een proef, die aan moest wijzen dat het een verouderd type raket betrof, immers geen zin gehad.

Wie de achtereenvolgende ontkenningen van Russische zijde tot zich neemt, krijgt dit beeld.

  1. De aanslag met de raket was gepleegd door de Oekraïners.
  2. De raket zou afkomstig zijn van een militair toestel.
  3. Russische militairen waren er zeker niet bij betrokken. Er vochten geen Russische militairen mee aan de kant van Donbas c.q. de separatisten.
  4. Het was wel een BUK, maar van een oude serie, die nu niet meer werd gemaakt en ook niet door het Russische leger wordt gebruikt.

Ad 1. Hoe je kunt weten zonder enig onderzoek dat het de Oekraïners waren, die de BUK afschoten, geeft al aan dat Rusland de waarheid beweerde te kennen zonder rapportage. Een pikante veronderstelling is dat zij wisten dat het separatisten waren en daarmee dus Oekraïners.

Ad 2. De eerste feiten wezen al snel in de richting van een BUK. Het zou de Russen sieren als zij nu toegeven, dat die eerste indrukken juist waren en dat hun veronderstelling van een vliegtuigraket onjuist was.

Ad 3. Er zouden geen Russen meevechten aan separatistische zijde. Toen er gesprekken opdoken waarin Russen direct na de aanslag contact hadden en erover spraken alsof zij al wisten wat er was geraakt, hetgeen niet kon als zij het niet hadden gedaan, beweerde Rusland dat deze gesprekken waren gemanipuleerd. Overigens is een van die gesprekken afkomstig van een hoge Russische militair. Wellicht waren het geen Russische soldaten, maar wel Russen, die dan als vrijwilliger of huurling meededen. Op de vraag waarom Rusland om alle schijn te vermijden niet voorkwam dat deze ‘niet-Russen’ zich aan het front meldden, kwam nooit antwoord. Overigens zijn er beelden van uitgebreide colonnes van Russisch legermaterieel. Hoezo geen betrokkenheid?

Verder zijn er beelden van een vertrekkende BUK-afvuurinstallatie gemaakt op door separatisten bezet grondgebied. Beelden gemaakt door burgers.

Ad 4. Uiteindelijk geeft Rusland toe dat het een BUK was. Maar het moet wel van Oekraïners zijn geweest, want dit verouderde type gebruiken zij zelf niet meer. Zouden de raketten van die vroegere serie allemaal zijn vernietigd of verkocht?

 

Stap voor stap hebben de Russen zich moeten terugtrekken van eerdere uitspraken. Het maakt hun verweer ongeloofwaardig en daarmee waardeloos. Het is al met al een voorbeeld van klassieke ontkennings- en beschuldigingstactieken: verwarring scheppen en propaganda bedrijven. Dit laatste opdat het eigen volk in de eigen staat blijft geloven. Nu nog uitleggen aan die moeders wier zonen met honderden dood uit de Oekraïense strijd terugkwamen hoe zij aan hun einde kwamen. Per keer heet het dat deze zoon was omgekomen door een ongelukkig incident tijdens een legeroefening. Dit is als zodanig waar, alleen zeiden de autoriteiten nooit dat dit incident plaats had gevonden in Oekraïne. Een mooi voorbeeld van de halve waarheid tot een hele maken.

 

Verder hulde voor de commentaren van de voorzitter van de Onderzoeksraad, Joustra. Hij bleef strikt over de feiten praten met journalisten, zoals het rapport deze naar voren bracht. Geen keer zei ik ‘ik denk’ of ‘ben van mening’ of ‘ik vind’. Hij wees louter naar de feiten omtrent de toedracht. Een daderonderzoek moet immers nog worden gestart. Zo zuiver behandelt Nederland deze aanslag. Het kan niet anders of de Russen moeten in alle stilte veel bewondering hebben voor deze opstelling. En voor het Nederlandse volk en vooral de nabestaanden, want zij allen accepteren deze aanpak.

Interessante artikelen

Veel van mijn blogs zijn zeer kritische beschouwingen over van alles en nog wat in de grote wereld. Deze keer betreft het een Nederlander die we allen een beetje kennen. Geen miljoenen verdienende top