Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Nog geen vier dagen na de juichtonen van westerse politici over het behoud van de democratie in Turkije licht nu het schaamrood op hun kaken fel op. Herinvoering van de doodstraf wordt voorgesteld, tienduizenden burgers zijn uit hun functie ontzet of zelfs in detentiecentra geplaatst. Hebben zij Erdogan en zijn regering zo volledig verkeerd ingeschat? Nee, maar zij verhulden de realiteit, omdat anders hun vluchtelingendeal nooit kon worden goedgepraat. Zij zijn door de mand gevallen.

In Turkije zelf en andere landen waar Turken verblijven staan groeperingen tegen elkaar op en vernemen we van de eerste gewelddadigheden. Uit alles blijkt dat de zuiveringslijsten kant-en-klaar lagen. De coup was amateuristisch (als het dit al was), de tegencoup is terdege voorbereid en nauwkeurig in hoog tempo uitgevoerd.

Democratie is in Turkije om zeep gebracht. Een eenpartijstelsel is wat rest. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de deal omtrent vluchtelingen. Naar deze staat kan toch geen 6 miljard aan steun voor gevluchte Syriërs in de veronderstelling dat het allemaal netjes op de juiste plaats terechtkomt? Daarbij komt dat we dit geld hard nodig hebben om de uittocht en opvang van seculiere Turken op de vlucht naar vrije, liberale landen te bekostigen. Tegelijk kunnen we die hier eigenlijk ook weer niet opvangen zonder dat we de onderlinge burgeroorlog in huis halen. Want Erdogan-Turken in onze landen zullen deze vluchters als verraders beschouwen. De EU zit zo klem als een kromme deur.

Erdogan kan op zijn beurt niet meer terug. Niet dat hij wil, maar om zijn greep te versterken en bestendigen zal hij elke mogelijkheid tot oppositie en een eigen geluid van minderheden in de kiem smoren. Turkije wordt een cipiernatie. Een land met handboeien. De Koerden moeten het ergste vrezen. Over hun lot ligt een afspraak met IS in het verschiet. Dictators moeten immers telkens weer bewijzen dat zij de baas zijn en voortdurend nieuwe successen in lijn met hun bestaande beleid boeken. En anders hun getrouwen wel, omdat die optimaal willen meeprofiteren van de ingezette koersstijging.

De combinatie van alleenrecht en autocratisch islamisme is zo hard als diamant. Wie moet het splijten? Erdogan zal het slijpen en tot eenzijdige schittering brengen in al zijn verwerpelijke facetten.

Interessante artikelen