Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Er is veel te doen over studie en kosten. HBO- en WO studenten lopen al snel aan tegen een schuld van 15.000 euro of zelfs tot aan het dubbele. Stel die student(e) is pakweg op zijn/haar 24e klaar. Nu dan wil je wel even van die studie-uren afzien en het ervan nemen.

Doorgaans onder gelijktijdig gezoek naar een baan, want garanties zijn er niet. We hebben in veel beroepssectoren meer aanbod dan vraag om een uiteenlopoende aantal redenen, als automatisering, geen maatscghappelijke behoete of wegtrekkend werk naar elders in de wereld. Waarmee ik eigenlijk wil zeggen: de meeste studenten denken niet gelijk aan trouwen en kinderen nemen. Eeerst moet de toekomst financieel een beetje duidelijk zijn.

Dus baan zoeken, beetje vrijheid vieren, samen op vakantie, redelijke woning zoeken, misschien zelfs wel eentje met een betaalbare hypotheek en wat sparen (?) en aflossen.

 

Kortom trouwen rond je dertigste is in. Tijdje samen wonen en de pil blijven gebruiken. Mooi dat niet elke ejaculatie gelijk raak is met de huidige technologie en moderne (losse) moraal. Kinderen komen enigszins later, pas een paar jaar in het vierde decennium.

In mijn tijd van eind jaren ’60 ging dat nog wat anders. Ik was een ongezellige, niet erg romatische maar wel verstandige planner. Dus verkering, verloofd en getrouwd op mijn 25e. Op mijn 26e begonnen wij aan kinderen. Mijn vrouw was het er helemaal mee eens. Zij was toen 24 en dus midden in de vruchtbaarste periode voor een vrouw (23- 25). Wij boften. Twee meisje kwamen direct met een tussenpose van twee jaar. Die planning had alles te maken met het gegeven, dat ik aan mijn eega voorstelde dat wij met rond 45 de grootste kinderzorgen achter de rug zouden hebben. De kinderen zouden werken of nog een hogere studie volgen, maar zonder zware kosten. En wij als ouderlijk echtpaar waren hopelijk nog fit en ondernemend gezond en konden vanaf ons 45e levensjaar nog van alles ondernemen.

 

Kom daar nu eens om. Mijn dochters en hun echtelieden gingen aan de kinderen boven de 30. Alle vier studeerden op WO-niveau. Eentje promoveerde zelfs.Wanneer ik uitga van 20 jaar zijn zij allen, zoals dit heet uit de kinderen, als ze 55 jaar zijn, maar dan zitten ze nog wel middenin die studiekostenperiode met uitlopers tot in hun 60-iger jaren.

Afgezien van hun hypotheek (35 jaar plus 30 jaar is 65) zitten ze in hun periode van 55 tot 65 ook nog eens met die studiekosten, waarvoor zij al veel eerder zijn gaan sparen. Dat wil zeggen, dit geldt voor ouders die in die tijd ook volledig werk hebben en kunnen sparen. Dat zal niet voor iedereen zijn weggelegd. Het zijn ook niet allemaal dubbelverdieners.

Kort en goed, ik denk niet dat de regering de sociale verschuiving van 45 (zoals in mijn geval)) en uit de kinderen en hun kosten rond circa 60 jaar of nog wat ouder meerekent als een enorm effect van die studiekosten en bijbehorende leningen, gegeven de latere kinderneming.

Mijn persoonlijke mening staat hier los van, behalve dat ik vind dat een welvarend land als Nederland het onderwijs op alle niveaus gratis zou moeten maken. Een land zou geen geld moeten vragen voor de onderwijsopvoeding van zijn kinderen. Op welk niveau ook. Een streng leerregime dat mag. Geen eindeloze feesterij elk weekeinde. Afstuderen binnen een strakke doch haalbare tijd plus drie maanden. Maar wel op kosten van de samenleving. Op kosten van de staat, waaraan zou die het anders beter kunnen besteden naast voedsel en behuizing voor armlastigen en zorg voor zieken.

Interessante artikelen

In ons land is de discussie over slavenhandel actueel. De meningen kunnen ruwweg in drie categorieën worden onderscheiden. Zij die vinden dat we deze praktijken in de 16e en 17e eeuw als absoluut onto


De indrukwekkende verhoging van de gemiddelde leeftijd in de betere delen van de wereld zorgt in toenemende mate voor een groot conflict. Nederland behoort zeker tot die gezegende betere wereld. Wat b


Minister Blok moet nog een keer spitsroeden lopen. Zijn uitspraken over failed states en aanverwante vallen in de kamer en bij partijen verkeerd. Het is duidelijk dat de minister als persoon zijn eige