Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Het begint spannend te worden. Eerst eigen land.

Rutte zegt in Binnenhof: Nul kans dat we met de PVV gaan regeren. Lees dat als: Nul kans dat we met Wilders ook al wordt zijn partij de grootste aan één tafel gaan zitten. Tegelijk laat hij doorklinken dat hij de kiezers (lees: het volk achter Wilders) niet kan sluiten. Hiermee denkt hij de escape straks al te hebben verzekerd. Ik zei Nee tegen Wilders, maar een miljoen stemmers kun je niet veronachtzamen. Zo praat dus de politiek. Alsof wij achterlijk zijn. Ik hou Rutte voor Nee is Nee. Nul is Nul. Het feit van die uitspraak is het feit van die uitspraak.

Overigens geldt dit probleem voor alle PVV-tegenstanders als straks de PVV 40 zetels of zoiets haalt. Mocht het tot een mozaïsche coalitie komen van vier, vijf partijen om de grootste uit te sluiten, dan is de democratische breuk in Nederland een feit. Het breekt het land op.

Brexit dan nu. Premier May is resoluut. Engeland breekt los van de EU. Het wil wel handelsakkoorden en nog wat samenwerkerige afspraken daarna, maar Engeland richt zich weer op een brede internationale positie met de wereld. Alsof Engeland nog het middelpunt van die wereld is..Wellicht sluiten zij zich dichter aan bij Amerika, maar het lachen zal de intellectuele Britse elite snel vergaan. Trump vindt natuurlijk ook Engeland een verzameling stijve streepjespakken, die alleen mogen meedoen als zij naar de pijpen dansen van zijn spijkerbroek.

May doet alsof Engeland dezelfde positie heeft als pakweg 100 jaar geleden. Zij valt terug op vergane glorie. De wereld staat er heel anders voor. Veel landen zijn mondig geworden, minder gedwee dan toen en hebben een houding van ‘kom maar op.’ Dit postkoloniale idee is tot falen gedoemd. Engeland leunt misschien nog sterk op de VS rugzwemmend in haar kielzog. Maar May onderschat dat Amerika haar hoogtepunt is gepasseerd. Voorts geldt wat zullen Polen, Roemenen, Bulgaren, Grieken met Engeland? Of de Baltische staten. In haar speech zei zij ’65 miljoen Britten’, alsof die het eens zijn (de Schotten om te beginnen al niet, het land kent nogal wat niet-geïntegreerde buitenlanders en het Britse superioriteitsgevoel wordt niet ondersteund door een dominant leger). Daarbij komt nog dat Londen in handen is van Russen, Arabieren en vluchtmiljardairs. En niet alleen de stad maar ook de ondernemingen.

Als de EU een houding aanneemt van eruit is eruit en zoek het maar uit, isoleert het Engeland en treft Engeland een wereld die van geen enkel land meer dominantie aanvaardt en zeker niet van een samenwerkingspartner van Amerika. May is dus niet van deze tijd. Zij overziet het gewoonweg niet.

Brexit is een echtscheiding na een huwelijk van enige tientallen jaren. Engeland kan willen aansturen op een living apart together relatie– vriendjes op afstand en met snoeiharde afspraken- maar een vechtscheiding is eerder aangewezen. Engeland tegenover 27 lidstaten met elk een eigen belang en trots. Waar ziet u dit werken in zoiets simpels als families?

Interessante artikelen

Gasunie is geboren op 6 april 1963 in Kasteel Oud-Wassenaar. De wieg stond dus in een gegoede buurt, al zou het kind zijn peuterjaren doorbrengen in Scheveningen tot de verhuizing naar Groningen. De g


Soms is niets zo verraderlijk of verwarrend als het gebruik van grote getallen en percentages. Een Turkse Nederlander in Zeeland deed twee PvdA-ers opstappen. Wat zei hij? Wij moesten de gebeurtenisse


In Via Victoria 1: woordbetekenis gaf ik aan hoe de oorspronkelijk militaire betekenis van het woord strategie geleidelijk aan wordt uitgebreid met toepassing op civiele actieplannen. De betekenisscha