Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Onze media rapporteren voluit over de mogelijke gevolgen van de Franse verkiezingen. Ik ben geen echte kenner van de Franse politiek, dus ik volg de analyses, voorspellingen en veronderstellingen. Net als u waarschijnlijk. Waar het precies op uitdraait moet allemaal nog blijken. Dank je de koekoek. Die zin is van toepassing op alles en alles als het om de toekomst gaat.

Wat gaat Noord-Korea doen, wat Zuid-Korea, wat China, wat Amerika, wat de rest van de wereld? O sorry we hadden het over Parijs e.o.

Wat zeggen voorals nog de feiten over de Franse situatie?

Macron is pro-Europa, dat willen zeggen dat hij vooralsnog in de EU wil blijven, dat wil niet zeggen dat hij de EU goed vindt functioneren? Wil dat zeggen, dat hij de EU wil verbeteren naar ‘Frans’ model, dus minder centralistisch en meer souvereiniteit voor de lidstaten of dat hij echte hervormingen nastreeft, maar welke dan? Als dit laatste zijn poging wordt, zullen andere lidstaten dit mogelijk zien als een soort veranderingscoupe en altijd ten gunste vn de Franse positie (daarvan kunnen we van op aan) en dus tegenstribbelingen. Afloop is onbekend.

Macron heeft geen partij, dus zullen andere partijen zich achter hem moeten scharen in de Assemblée. Maar die zullen daarvoor wel wat terugwillen en dus is de vraag op welk terrein.

Le Pen heeft dik verloren, maar dat is geen indicatie dat veel Fransen alles willen wat Macron voorstaat. Een deel van de Macron-stemmers wil Le Pen niet en niet per se zjin beleid. Het is dus een negatieve reductie: die in ieder geval niet, dan maar die. Le Pen haar partij kreeg 11 miljoen stemmen en als we de Nederlandse neiging hierop loslaten, geldt dat je ook rekening moet houden met minderheden en hoe dan ook is 11 miljoen geen minderheid in zeker opzicht. Dat kun je niet zonder gevolgen afdoen met 20 zetels in een parlement van bijna 600 zetels conform die rare Assemblée.

Frankrijk, dat wil zeggen de regering en het volk, lijken vooralsnog, liever in de EU te willen blijven. Maar als die EU nu eindelijk eens paal en perk gaat stellen aan overschrijdingen van het staatstekort, zal het met die aanhang snel gebeurd zijn.

Staat de EU dit toe voor de lieve vrede, dan kunnen je ook niet meer streng doen tegen andere lidstaten en dan gaat hoe dan ook Duitsland sputteren en de rest van Noordwest-Europa. Zij zullen dan ondervinden dat ze alweer moeten dokken om de Fransen weer binnen de EU te houden. Voor de zoveelste maal en andermaal. Het Brexit-idee krijgt dan meer aanhang ofwel voor de overblijvers de optie om Duitsland, Nederland en de Skandinavische landen binnen een kleine EU te verenigen.

Mijn interpretatie voor wat deze waard is: als Macron ėn de EU wil steunen ėn Frankrijk zijn nationale trots en eigenrichting wil geven, dan gaat het alsnog mis. Frankrijk kiest dan voor eigen wijn en de EU gaat wankelen. We moeten in Nederland ook bedenken, dat als Engeland weg is, per definitie de oosterse staten meer invloed krijgen. Daar ligt bepaald niet de rijkdom of de geldkraan of het verwelkomend asielbeleid. Dat is nu net de hoofdreden waarom Le Pen uit die EU wil. Baas in eigen land.

Het blijvend deficit van Griekenland met decennialange EU-steun als verweer tegen opkomende Russische invloed aldaar is nu net wat de EU (Frankrijk) niet kan hebben.

Le Pen en Poetin zullen met geduld de ontwikkelingen in Frankrijk volgen. Macron man, je staat voor een klus, als geen andere president in Frankrijk ooit.

Pas op dat Frankrijk niet de ban lieue van de EU wordt, want er zit wat venijn in de regio; dat wil je niet weten.

Interessante artikelen

Wat te doen met de veiligheid na Nice, waar een ontspoorde enkeling in lijn met IS-gedrag een aanslag pleegde op honderden bezoekers van een feestelijk vuurwerk. Hieronder volgt een overzicht van opti