Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Het was weer Troef met Trump. De Amerikaanse president zette de EU onder druk tijdens de NAVO-besprekingen. 2 Procent van het bruto binnenlands product is het minimum dat EU-lidstaten moeten uitgeven aan defensie. Nu is het zo dat de EU-landen dit in het verleden toezegden en belofte maakt schuld. Maar tegelijk heeft Trump dus geen enkele empathie.

Wat bedoel ik hiermee? De EU heeft vanaf haar oprichting de intentie gehad in dit deel van de wereld samen te leven en geen oorlogen meer te willen. Dat zet militair vertoon op een laag pitje. De EU is ook niet van plan politieagent van de wereld te spelen, zoals de VS totnutoe deden. Men kan dat naïef vinden, maar het is een attitude waarvoor veel valt te zeggen, tenzij je definitief gelooft dat oorlogsgeweld het grootste kenmerk van de mensheid is.

Maar ik verdenk Trump van nog een bedoeling. Het gaat om zeer vele miljarden euro’s extra. Gaan die naar militairen en hun soldij?. Zeker niet alles. Nieuwe wapenaankopen staan voorop gegeven de huidige staat van het materieel. En wie kunnen dit bij uitstek leveren?: inderdaad de VS. Zie ook de miljardenverkoop aan Soedi Arabië. Trump wil de economie en de werkgelegenheid in eigen land opkrikken door wapenproductie en –leveranties. Oorlogsmaterieel als welvaartsstimulator. Wapenhandel als pokon voor de Amerikaanse economie. Zou de EU dit uitvoeren door materieel in China en Rusland te kopen dan is een NAVO-breuk een feit. Onterecht want Trump c.s. zelf importeerden miljarden aan Russisch geld, maar tja. Denkt hij dat wij dom en blind zijn.

Toch, zie hier het EU-dilemma. We zitten zo klem als een deur van pantserstaal. 2 procent van het bruto binnenlands product wordt dan vooral tegen de 100 procent van een bruto buitenlands product.

.

Die bedoeling wordt ook duidelijk uit Trumps opmerkingen aan het adres van Duitsland tijdens de topontmoeting.. Hij noemde het een slecht land gegeven de vele Duitse auto’s die in de VS worden verkocht. Dat zouden Amerikaanse benzineslurpers moeten zijn. Eigen SUV first. Is de man zo blind of overziet hij niet de miljardeninkomsten aan zijn kant uit coca cola, Mac.Donalds hamburgers, Kentucky kip, moordseries en spijkerbroeken. Wesliswaar komen die laatste inmiddels ook uit o.a. China en Turkije, maar we zitten hier toch maar mooi tot in lengte van tijden met die weinig elegante mode opgescheept. Het wordt nog eens een bestseller: hoe cowboykleding de wereld veroverde met en zonder kleerscheuren.

America first is vooral ook America thirst. Naar inkomsten middels export. Naar export middels wapens. Naar wapens middels oorlogen. De war on drugs is verloren. De war on war is het nieuwe doel.

Interessante artikelen

Om Alles wat er bestaat aan te geven hebben we verschillende woorden: heelal, kosmos, geheel, iets en alles zelf. Op het niveau van Alles is er één tegenwoord. Het is Alles of Niets. Het is de grootst