Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Ik heb buiten mijn hypotheek geen schulden. Maar in de macro-economische wereld wel: liefst 30.000 dollar. Dat is namelijk het bedrag dat elk mens op aarde als aandeel heeft in de totale schuldenbult van alle landen bij elkaar: 217.000 miljard dollar gedeeld door 7 mijard burgers. Ook pasgeboren babies. Een gezin van man, vrouw en drie kinderen komt zo al tot 150.000 dollar. Maar straatarme mensen in landen als India of Afrika die van 1 of 2 dollar per dag moeten leven komen in nog geen 60 jaar van hun leven aan nog geen derde van dit bedrag als leefinkomen. Laat staan dat ze het kunnen aflossen.

Miljarden mensen zijn straatarm, maar alle 7 miljard mensen zijn staatarm. Hebben zij die schulden gemaakt. Nee, niet rechtstreeks. Hun respectievelijke leiders of regeringen hebben door de jaren heen namens hen die zwarte gaten veroorzaakt. Als u financieel in een diepe put komt, kunt u op een gegeven punt geen kant meer op. Dan komt u in de schuldsanering. Maar een land kan niet worden geveild of zijn inboedel verkopen. Bovendien welk ander land heeft wel geld.

Speelt een land op jaarbasis niet quitte, dan neemt die schuld nog toe en dat is nagenoeg bij alle landen het geval. Het betekent bijvoorbeeld als Nederland voor de nodige miljoenen twee Rembrandts koopt, dat daarmee onze nationale schuld met dat bedrag toeneemt als die begroting wordt overschreden. En dat gebeurt nog elk jaar. Rembrandt op de pof zogezegd. Ook elke voetballer die voor veel transfergeld wordt overgenomen wordt betaald uit geleend geld. Sommige economen adviseren een staat om een werkgelegenheidscrisis te lijf te gaan met schulden te maken ten einde arbeid opleverende investeringen te doen om zo de economie aan te jagen. Ik kan niet anders bedenken dan dat overheden samen het grootste zwartgeldcircuit vertegenwoordigen. Geld dat we in dat zwarte gat zien verdwijnen.

Er ligt tegenover die gigantIsche schuldenlast van 217.000 miljard dollar nergens voor dat bedrag goud in een soort Fort Knox. Er ligt wel voor schatten aan waarde onder en boven de grond: de eigenaar is Moeder Aarde, totdat we die leegplukken. Daar zijn we al aardig mee bezig. De vraag is alleen of wij dit bezit op onze balans kunnen of mogen zetten. Veel zin zou dit overigens niet hebben, want wie zou dit bezit moeten kopen tegen contant geld of zonder schuldvergoting.

Een nieuwe financiële crisis dreigt. China vergroot zijn schulden in rap tempo. En dat kan zo niet doorgaan (?). Wat ik zo lees, is dat dit land links en rechts ook westerse bezittingen opkoopt met geleend geld, waarover zij de rente nog kunnen betalen als deze renderen. Dus graag een Volvo aanschaffen, dan betalen zij in ieder geval de rente op die leningen, waarmee ze Volvo opkochten. Dus wat niet langer van ‘ons’ is, moeten we ‘terugkopen’ van geld uit rentebetalingen van datzelfde China. Ik neem het hen niet kwalijk. Nederland doet in feite precies hetzelfde. Economie is een reuzenrad, dat in de atmosfeer om de aarde draait.

Ik wil er niet in zitten, maar kan er niet uit. Zelfs op dit punt heb ik geen vrije wil. We hebben mogelijk een klimaatverandering waarvoor we veel moeten investeren om de gevolgen te voorkomen. Hoe we het geldklimaat moeten veranderen, daarvan hebben we nog geen flauwe notie. De mensen zijn heel knap geworden, maar doen desondanks onbegrijpelijk bizarre dingen. Hoe heet dit: streetwise maar staatarm?

Interessante artikelen

Hoe toerisme ons kan leren in de toekomst te kijken als het om de gevolgen van klimaatverandering gaat. Vergeleken bij mijn ouders en zeker mijn grootouders heb ik het grootste deel van mijn leven doo


Is May (en daarmee Engeland) aan het einde van haar Latijn?

Drie aanslagen in korte tijd. Goede raad is duur. Premier May reageerde met genoeg is genoeg. Dat lijkt de opmaat naar afdoende maatregelen


Het is niet voor het eerst dat iemand president wordt, over wie de meningen zeer verdeeld zijn. Wat Trump allemaal bereikt weten we niet. Wat we wel weten is dat hij een uitgangspunt heeft dat luidt: