Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Welke arbeider, medewerster of functionaris, hoog of laag geklasseerd, is 200 miljoen euro waard bij verandering van werkgever? De persoon in kwestie, topvoetballer Neymar, krijgt ook nog eens 75 miljoen euro tekengeld of een bedrag in die buurt.

De voetballerij is losgeslagen van elke werkelijkheidszin. Dat was het al met krankjoreme transfersommen en buitenissige salarissen. Maar dit spant de kroon. Als burgers in overwegende aantallen klagen over te hoge bonussen van bankiers of industriële concernleiders dan kunnen zij dergelijke sportuitwassen toch niet ongemoeid laten.

FiFA, UEFA of nationale voetbalbonden zeggen dat het buiten hun verantwoordelijkheden valt. O ja? Ethisch gedrag valt altijd binnen ieders verantwoordelijkheid. Kunnen die bestuurders dit niet bedenken, dan horen zij geen leiding te geven, omdat zij zich met dit verweer ten enenmale hebben gediskwalificeerd voor een functie, waarin het geven van voorbeelden tot een hoofdtaak behoort.

Als sportieve resultaten hiermee worden gekocht, wordt om te beginnen de sportiviteit al volstrekt om zeep geholpen. Het clubbudget bepaalt in doorslaggevende mate de kans op sportsucces. Die verschillen in de clubkas vermoordt het begrip fair play en juist dat horen die bondsbobo’s te allen tijde te voorkomen.

Ajax en PSV zijn voor de Europa league al uitgeschakeld door relatief bescheiden genoteerde ploegen. Europees kampioen worden kan alleen nog maar met aankoopportefeuilles waarin tientallen miljoenen zitten of sponsors voor wie dit soort bedragen zakgeld zijn. Bedenkt dan niemand in dat ordinaire topsportwereldje dat die honderden miljoenen van Qatar-sjeiks ook naar de 1 miljoen aan cholera lijdende kinderen in Yemen hadden kunnen gaan in de vorm van medicijnen. U weet wel van die reclame: “Voor slechts drie euro redt u een kind.”

Neymar verklaarde lachend voor televisie, dat hij door deze affaire geen extra druk voelde. Hij was 69 kilo en voelde geen last. Niemand in die voetbalsoap zag er bezwaar in om zo’n volslagen leeghoofd dit te laten verklaren. De Qatar-miljardairs hebben inmiddels al laten weten dat zij verwachten dat Neymar binnen enkele jaren het dubbele kan opbrengen.

In Nederland zitten we inmiddels met het probleem, dat het vrouwenvoetbal zeer populair aan het worden is en ook al met een discussie over het feit, dat hun salarissen ver beneden die van mannelijke voetballers liggen. Waar gelijke beloning van mannen en vrouwen en straks van het transgenderteam een maatschappelijke eis wordt, kunnen de clubs in de eredivisie zich alvast schrap zetten. Ik kan mij voorstellen dat van menigeen de maag zich omdraait. Je wordt er misselijk en ziek van. Nog even en dan gaat van iedereen het huishoudbudget voor het overgrote deel op aan sportsponsoring en ziektekostenverzekering. Dat noemen we dan het Qatar-model.

<Leest u ook dit slotakkoord nog. 75 miljoen euro tekengeld. Stel dat Neymar per wedstrijd 60 balcontacten heeft. En 40 wedstrijden per jaar speelt. Dan heeft hij 2400 balcontacten per seizoen voor PSG. Stel vervolgens dat hij 10 jaar speelt en je komt in totaal op 24.000 aanrakingen met de bal. Dat is dan ruim 3100 euro per balcontact. En ik moet deze wereld serieus nemen? Als ik een socialistische voetbalreporter was, zou ik elke wedstrijd per aanraking de optelsom maken en hardop dit rekenverslag doen. Dan blijven we bij een saaie wedstrijd misschien nog wakker. >

Interessante artikelen

Nederland is nog geen maand bezig met de opvang van asielzoekers of de problemen gieren door de straten. Geen wonder, we kunnen geen duizenden sloebers opvangen. Jaren achtereen. Wel met voedsel, maar


Kwantumfysica verruimt onze kennis over een wereld die we niet kunnen zien nagenoeg tot in het onmetelijke. Op de schaal van miljarden lichtjaren tot de Planck-lengte (10 tot de -35e centimeter) Het z