Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Steeds vaker duikt in verband met migratie overbevolking op als één van de hoofdoorzaken. Daar ging het gisteren niet over. Wel over een oplossing voor EU’s plichten gegeven de getekende wereldafspraken. Het welvarende en ontwikkelde Europa wil met kampen in Egypte, Tunesië, Algerije, Marokko of Albanië de asielvluchtelingen in de ‘regio’ houden. Wat een armoedige en hopeloos kortzichtige non-oplossing.

Overbevolking. Boeren die koeien houden laten deze grazen op een verse weide en laten een afgegraasde weide ondertussen weer opbloeien. Zo verkassen de koeien regelmatig van voedselgrond. Maar mensen hebben alle voedselgronden al in gebruik en zelfs tot uitputting en onvruchtbaarheid toe. Nog in deze eeuw groeien wij van ruim 7 miljard bewoners naar 10 miljard. Zonder verse gronden. Dat gaat dus niet. De hongerige mensen dienen binnen hun afrastering te blijven. Geen nieuw veld voor hun. Dat lukt dus niet. De hongerlijders komen met groepen op zoek naar verse weiden. Geef ze eens ongelijk.Ze zijn met tevelen op slecht beheerde grond.

Hou ze in kale kampen elders, ziet de EU als oplossing. Hou ze in de regio, heet dat eufemistisch. Met geld voor gras. Zolang wij dit nog hebben, onder andere door in die hongerlanden ‘gras’ weg te halen.

Aan die bevolkingsgroei met gevolgen als honger, ziektes en geen uitzicht op werk of welvaart ligt geen enkel bewust en doordacht plan ten grondslag. Slechts een inmiddels primitieve nageslachtsreden. We moeten derhalve een vraagstuk oplossen waar we zelf als proces geen plan voor of vat op hebben. Dat klinkt niet erg efficient. We draaien om de hete brij heen. 

Meer welvaart doet met een betere economische verdeling het aantal kinderen per gezin afnemen. Maar dat vereist wel meer energie en voorals nog zijn dit fossiele brandstoffen. Krijgen we dat probleem weer zwaarder op ons bord. Uitgerekend hebben veel van die vluchtelingenlanden meer zon dan die rijke noordelijke staten en derhalve veel energie. Wat let hen? Wel beschouwd hebben zij een levensstijl ontwikkeld gebaseerd op die vele zon. Zo beschouwd hebben zij historisch al lang een klimaatprobleem. Daarover hoor ik niemand.

Interessante artikelen

Het begint spannend te worden. Eerst eigen land.

Rutte zegt in Binnenhof: Nul kans dat we met de PVV gaan regeren. Lees dat als: Nul kans dat we met Wilders ook al wordt zijn partij de grootste aan


Ik ben voor de instelling en inrichting van dormitoria. Een dormitorium is een inslaapplaats, een aangename kamer met bed

met lekker eten en goede drank die je voor 12 huurt en waar je nog eens je li