Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Waarom zijn mensen verslaafd aan nieuws? Of tenminste nieuwsgierig dan wel geïnteresseerd? Mijn overweging is, dat het nieuwe beweging betekent. Het belooft: meer dan ik kende, meer dan ik wist. Er is een reden om door te gaan. En beweging heeft een nauwe relatie met leven (energie is beweging).  Wat niet leeft is dood. In de biologiesector. Wat niet beweegt, is zonder energieverschillen is entropisch dood. In die zin zelfs bergen levend. Zij slijten heel langzaam of komen heel traag omhoog, maar beweging is er. De tweede wet van de thermodynamica. Neem van mij aan dat die Tweede Wet en leven en onlosmakelijk verband met elkaar hebben. Ik heb dat van mensen die dit echt weten en onderzochten. Zoveel moge duidelijk zijn.

Dit heeft als communicatieconsequentie, dat als mensen vinden dat zij wat voorstellen, dat zij wat zij te berde brengen als nieuws kwalificeren. Dat is goed beschouwd meer niet dan wel het geval, maar de wereld staat er stijf van en de media baseren er hun bestaanrecht op. Vaak onterecht. Het meeste wat media melden is geen nieuws.  Maar er is meer. Voorbeeld. Ik kijk naar een fantastische dvd/cd met een indrukwekkende reportage over de aarde, dan wel de natuur, dan wel de leefwereld.. Het maakt niet uit. Ik zie, hoor en leer hoe dieren jagen, hoe belangrijk de omgeving is, wat kleuren betekenen voor overleving,dat alle 10 miljoen soorten op aarde voor hun bestaan afhankelijk zijn van die andere soorten (wezens zowel als planten). Ongelofelijk. Indrukwekkend. Soms gruwelijk, soms vertederen. Er is nog veel te weten, maar de categorieën van voorbeelden ken ik.

Nu komt-ie. Nog vijf jaar en ik heb al die beelden van de meesters van de BBC natuurfilms en aanverwante natuurvorsers gezien. En gehoord. Niet dat ik alles weet, maar dat er reden is voor kleuren, voor nachtogen, voor radar en sonar, voor dik ijs of juist niet, voor wind, zon en water, en tientallen, zoniet honderden andere vormen en eigenschappen, dat ik heb ik dan wel vernomen. Ik zucht naar wat nieuws. Het ongehoorde, het ongekende, het fantastische.

Dat drijft kunstenaars. Verveling, het bekende. Wie valt op tussen honderden of duizenden andere goede schilders. Schilder net goed goed als Jan Steen of Rembrandt en je verdient geen sou, want dat kenden we al. Schaarste en uniciteit verkopen. Tot schaarste benoemde zaken, ook al verdrinken we in de schilderijen. Herhaling verkoopt veel minder., dus wordt het aangeprezen als nieuw, niet meer verkrijgbaar of schaars. Ja, dat was toen revolutionair of hoogstaand, maar nu niet meer. Maar niet alleen kunstenaars, ook iedere creatieveling, klein of groot, ja, zelfs ieder mens oppert zijn of haar nieuwigheden. Wist je dit nog niet? . Nieuws en nieuwsgierigheid zijn de brandstof van roddels, geruchten en gesprekken in het algemeen.

Nieuw, nieuws vertegenwoordigt basaal een natuurwet. Nieuw is leven. Ook al is veel nieuws een zwart gat van de vergetelheid. Het was er al, maar is opgeslokt. Voor gelovigen: als jullie God alwetend is, moet hzij zich dood vervelen. Niks nieuws onder de zon, allemaal al zelf (voor)bedacht. Eeuwig vooruit. Dus of hzij plant een nieuwe schepping, om in beweging te blijven en te zien waar deze schepping zich weer toe ontwikkelt, of zhij is…..? Volg uw eigen redering verder maar.

 

 

 

 

Interessante artikelen

De asielstroom neemt af. Dat voorzei premier Rutte enige weken terug. Tussen zes en acht weken zag hij een terugloop in het verschiet. Deze week claimde hij al dat dit gaande was, los van de wintereff


Het jaareinde klonk nabij. De stad was vol van wild gerucht. Met luide knallen en voortijdig afgeschoten vuurwerk gaven de mensen de inhoud van het oude en de verwachtingen voor het nieuwe jaar aan. O