Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Privacy bestaat niet meer, is de titel. Als dit absolute vormen zou gaan aannemen wordt ook onze persoonlijkheid aangetast, voeg ik eraan toe.

Peter Olsthoorn schreef een inzichtelijk boek over de verdwijning van privacy. Ik vrees dat het waar is, maar ook dat we dit al lang wisten en dat we de uitsterving konden zien aankomen.

Mensen zijn als geen ander levend wezen nieuwsgierig naar het gedrag van derden. Het is een eigenschap die voortkomt uit de dierlijke natuur. Dieren letten om overlevingsredenen scherp op elkaar, maar zij hebben niet de hele dag tijd om dit ook te doen als het geen directe functie heeft. Bij mensen is die eigenschap doorgeschoten naar gluurlust. Ook naar zaken die geen onmiddellijke doelmatigheid hebben. Noemt het nieuwsgierigheid, maar dan wel van een ziekelijke soort ‘willen weten’.

Die bijkans onverzadigbare hang naar voyeurisme neemt nu waanzinnige vormen aan door de mogelijkheden van de moderne technologie. Afkijken, afluisteren en binnendringen in de informatiestromen van personen begunstigen die epidemische hang naar het zogenaamde onbekende en verborgene. We weten toch al lang dat roddelbladen oplagen hebben waar menig serieuze krant of tijdschrift jaloers op is. We kennen toch de kijkcijfers van tv-roddelrubrieken waar kwijlend het privé-gedrag van bekende persoonlijkheden breed wordt uitgesponnen. Of het gedrag van de paparazzi. Er worden miljoenen, wat zeg ik, miljarden mee verdiend. Ter verdediging wordt aangevoerd dat bekende figuren of hooggeplaatste persoonlijkheden publiek bezit zijn. Dat is blijkbaar het moderne slavendom van de media en hun zich verlekkerende publiek. Met de social media bij de hand kunnen we dat alles ook nog eens van persoonlijk commentaar voorzien en duizendvoudig distribueren.

Ik denk dat privacy nog wel een beetje organiseerbaar is, maar dat het goudgeld gaat kosten om jezelf af te schermen, hetgeen de hijgende onthullers alleen nog maar meer activeert. Afgezien van die bologige bespieding vind ik het erg, dat het vaak, geheel onterecht ook nog, als nieuws wordt gebracht.

 

Interessante artikelen

Het klimaat zelf toont naar alle waarschijnlijkheid een opwarming. Het geldklimaat daarentegen daalt tot onder het vriespunt. De banken hebben sterkere buffers, maar de EU-lidstaten zijn door hun buff


Stel Nederland heeft 450 miljard euro staatsschuld. De regering geeft nog steeds meer uit dan er binnenkomt, dus de schuld groeit nog elke dag en daarmee ook de te betalen rente.

De economie groeit n