Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

De walgelijke beelden van voetbalaanhangers die een briefje van 5 euro verbrandden en geld op de straat gooiden om bedelvrouwen te vernederen zijn op zich erg genoeg. Maar wat als die flits van het andere filmpje realiteit is? Je hoort een soort ironisch gelach en ziet dan hoe een supporter staat te urineren boven een naar het lijkt op de grond liggende vrouw. Het filmpje was kort en maakte dat ik mij afvroeg of ik het wel goed had gezien. Ik was ontsteld.

Stel het is waar. De nieuwslezer vertelde dat deze beelden de wereld over vlogen. Nederland lijdt hiermee als we het zouden kunnen meten onnoemelijke imagoschade. We hebben de vernielde fonteinen van Rome nog op het netvlies staan. In onze oren klinkt de tekst nog na waarin joden opnieuw de vergassingsdood werd toegezongen in het Feijenoord stadion. En nu dit. In een tijdsbestek van nog geen jaar.

 

Ik zie het voor mij in buitenlandse kranten: Willen wij meer of minder Nederlandse voetbalsupporters? Ik kan mij het antwoord goed indenken.

Vervangende schaamte vormt kippenvel op mijn brein. Wanneer stelt Nederland paal en perk. De KNVB, de voetbalclubs, maar nu zeker ook de regering? Wanneer gaat het OM hier echt achteraan en komen rechters niet met taakstraffen, maar met detenties die er niet om liegen? Weg met de geroemde tolerantie. Dit weer afdoen met woorden als 'uit de hand gelopen gedrag' voorkomt niets in de toekomst. De grens, elke grens van tolerantie, is hier overschreden. Het lijkt mij toe, dat ook sponsors zich hiervan onmiddellijk dienen te distantiëren en hun geld beter kunnen besteden.

De voetballerij kan niet meer serieus genomen worden en krijgt door deze grove onbeschaafdheden een groeiend zwartboek als de besturen en leiders dit onbestraft laten. En niet aankomen met een stadionverbod, maar met een maatschappelijke verwijdering of isolering. Dat wil zeggen: paspoort weg, rijbewijs weg, recht op een uitkering weg. Iemand die onze samenleving op deze manier te kijk zet en benadeelt, zal het weten en voelen. Wat vindt u?

 

Ps Ik heb begrepen dat de beelden van die pissende Nederlander wel realititeit zijn, maar niet gemaakt van iemand uit de groep PSV-supporters. Het zou wel een Nederlander zijn geweest. Mij past een halve verontschuldiging. Het blijkt maar weer hoe voorzichtig we moeten zijn met doorgegeven beelden in de moderne media. Ook de nieuusdienst van de tv werd op het verkeerde been gezet. Daarom zijn ook die beelden niet herhaald.Helaas doet dit weinig af aan het gedrag van mijn landgenoten. Want andere voorbeelden zijn er te over. De strekking van mijn blog wordt er niet anders van. Beschaving zit op de glijbaan en dat heeft niets met vrijheden te maken, maar alles met een gebrek aan opvoeding en de zwakte van teveel tolerantie.

Interessante artikelen

Zo maar wat zomerse opmerkingen ter overdenking bij de cocktail in de tuin of op het balkon.

  • We kunnen die salarissen van voetballende vrouwen en mannen ook gelijktrekken door die van de mannen naa

Het debat tussen Trump en Hillary was in mijn beleving in elk opzicht een groot en machtig land onwaardig. Ik zag twee kemphanen voor het oog van 100 miljoen Amerikaanse kijkers en een veelvoud hierva