Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Met Johan Cruijff is één van ’s werelds beste voetballers heengegaan. Zijn persoonlijke talent, zijn inzicht, beweeglijkheid en snelheid waren in Nederland ongeëvenaard. Ooit mocht ik een keer tegen hem spelen. Hij stond in de spits van Ajax 2 op de weg terug na een blessure naar zijn positie in het eerste elftal. In Sparta 2 was ik als voorstopper zijn directe tegenstander. We waren 18 jaar. Hij had nog niet die grote faam, maar was al hard op weg die te verwerven. We speelden gelijk. Hij scoorde niet. Het bleef bij die ene keer. Cruijff steeg door en ik keerde terug naar school.

 

Niet zozeer zijn voetbalkunde doet hem in mijn ogen een niet bestaande Nobelprijs voor voetbal verdienen. Wel dat ik mij niet kan heugen dat hij ooit een elleboogstoot gaf, van achteren aanviel of spuugde. Zijn kwaliteit oversteeg de behoefte aan onsportiviteit. Zijn levenlang bleef hij het voetbal trouw. Zijn uitspraken maken hem legendarisch in samenhang met zijn voetbalkwaliteiten. Hij heeft zijn laatste wedstrijd verloren, omdat het leven niet sportief is.

Interessante artikelen

Recursieve informatie (in 180 woorden): slogans

Omdat mensen geen tijd of zin hebben om veel te lezen, omdat ze de hele dag al onafgebroken gewilde en ongewilde informatieprikkels ontvangen, onder a