Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Een vliegtuig stortte neer in de Middellandse Zee. De oorzaak is nog onbekend. Vliegmaatschappijen en ook neutrale wetenschappers zullen zeggen, dat de kans dat vliegtuigen verongelukken nog steeds zoiets is als 1 op tienduizend vluchten. Vergeleken bij het autoverkeer is vliegen zo gerekend erg veilig. Mathematisch klopt dit.

Maar voor slachtoffers en nabestaanden geldt een andere kansberekening. De kans dat de dochter van die huilende moeder in Cairo, die stewardess was op die vlucht, dood is, is tienduizend op één.

Het lijkt op de quantumfysica van de kat van Schrödinger. U kent zijn voorbeeld misschien wel. Die kat zit in een gesloten doos. Zolang u niet kijkt, kan de kat dood of nog levend zijn. Zodra u de doos opent, stort de waarschijnlijkheidswolk ineen en blijkt de realiteit.

Als mensen van een ramp horen en er is familie bij betrokken vrezen zij het ergste. Weg kansberekening.

De media brengen dagelijks veel nieuws van over de hele wereld. Een flink deel, sommige dagen het overgrote deel, betreft rampen en ongewenste gebeurtenissen. Nieuwsmedia leven bij gratie van sensatie. Wat gaat er mis, achten zij uitzonderlijker dan wat er goed gaat. Het maakt mensen alert, maar voornamelijk achteraf en vaak van korte duur. Het leven gaat door, maar niet per se het jouwe.

Die hausse aan slecht nieuws stompt echter ook af. Slachtoffers op Sri Lanka door een aardverschuiving na heftige regenval ontlokt een reactie in de trant van ‘dat hoor ik elk jaar wel. Weten die jongens op dat eiland nu nog niet dat je niet op kwetsbare plekken moet bouwen.’ Mensen komen om bij sneeuwlawines als zij buiten de piste gaan skiën of ongeoefend bij slecht weer bergtochten maken. Niet doen dus. Vele voorbeelden zijn te geven. Maar al dat nieuws maakt mensen ook onverschillig.

 

Ik verwacht dan ook weinig heil van die actie om pakjes sigaretten te voorzien van afstoot wekkende plaatjes. Vrijwel iedereen weet dat roken de gezondheid schaadt. De verkoop zal tijdelijk even hikken en dan weer bijtrekken. Welk mens van 14 is diep geraakt door de waarschuwing dat het je leven verkort. ‘Nou, dan word ik 80 in plaats van 85 en de medische wereld wordt elk jaar kundiger,’ so what?

De mens zoekt avontuur, gaat tot aan het gaatje, is soms adrenaline verslaafd. De kansberekening dat je dood gaat is ontelbaar groot tegen één. Leven is een aaneenschakeling van risico. Die waarschijnlijkheidsgolf is al lang ingestort. De mensheid heeft de doos (van Pandora) vroeger al geopend. De inhoud is bekend. De media herhalen dit alsmaar, alsof dat nieuws is.

Interessante artikelen

In niet 1 land in de wereld wordt de macht of de regering gevormd door arme burgers. Is dit een maatscahppelijke wetmatigheid? Gaat macht altijd gepaard met rijkdom of bezit? Ongeacht de cultuur. Als


De Navo houdt oefeningen en stationeert in de Baltische Staten militairen om Rusland af te schrikken. Rusland fulmineert daartegen. Dat land van zijn kant verzamelde troepen aan de Oekraïense oostgren