Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Soms moet een mens verder kijken dan zijn neus lang is. Of in dit geval dan dat deel van het lichtspectrum dat zijn ogen kunnen waarnemen.

Licht komt in golven van fotonen tot ons. Die eigenschap noemen we de golfdeeltjesdualiteit. De golflengte loopt van gammastraling tot aan radiostraling. Het zogenaamde zichtbare licht –licht dat wij mensen kunnen zien – is een slechts een klein gedeelte van die hele stralingsrange. Het ligt op de grens van ultraviolet en infrarood.

Wat ik nu beschrijf, is afkomstig van Carl Sagan, de erudiete professor in astronomie en ruimtewetenschappen. Sagan stelt in het boek Miljarden & Miljarden (1997) dat de menselijke huidskleur een gevolg is van huidpigmentatie dankzij een organisch molecuul dat wij kennen als melanine. Met meer pigmentatie kun je meer zonlicht verdragen. De kleur van de huid is een reflectie op basis van meer of minder melanine.

Mensen in noordelijk Europa en in centraal Afrika zijn in de spectrumdelen ultraviolet en infrarood even zwart, omdat in die delen bijna alle organische moleculen het licht absorberen. Slechts in het voor ons zichtbare lichtdeel, waar veel moleculen doorzichtig zijn, is de anomalie ( de uitzonderlijke afwijking) van de witte huid mogelijk op basis van pure reflectie.

Anders gezegd: over het grootste deel van het lichtspectrum genomen zijn alle mensen zwart.

 

De natuurkunde geeft aan, dat zoiets als discriminatie vanwege huidskleur duidt op volslagen onwetendheid en derhalve alleen al om die reden zeer ongepast is.

Dit werpt ook een ander licht op de hele zwarte pietendiscussie. In feite geeft de verhouding van één witte Sinterklaas en veel zwarte Pieten de werkelijkheid veel beter weer. Wie nu nog bedenkt, dat de sint als bisschop uit Turkije stamt en dus hoogstwaarschijnlijk een getinte huidskleur had, moet erkennen dat hij niet alleen beperkt kijkt, maar ook nog eens beperkt weet. Dat gold ook voor mijzelf. Al zal dit stukje de tweespalt niet wegnemen, het werpt wel een ander licht op de zaak.

En als we het er nu toch weer over hebben, ook de kleur van het paard klopt voor geen (licht)meter.

 

(En als u denkt, maar mijn hersenen wisten dit allemaal niet, bedenk dan dat u en ik ook maar een klein deel van het kennisspectrum kunnen overzien. Inzien en leren houden nooit op).

Interessante artikelen

Staatssecretaris Visser heeft onduit en  gelogen en dat na 8 jaar  toezeggingen. Wegwezen en een veroordeling.   Wa nu?  Mriniers die niet willen ontslaan, nieuwe werven en alsnog naar Vlissingen.  Oo


De grenzen als het gaat om terrorisme zijn teruggetrokken tot betonblokken bij kerstmarkten, drukbezochte festivals en andere massabijeenkomsten. Samen met extra agenten of militairen uitgerust met ge