Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

The greatest show on earth gaat zijn laatste akte in. Om een president te krijgen die bij het halve volk met achterdocht wordt aangekeken moest een volstrekt asociale en wereldonwijze figuur als Trump zichzelf eerst afbranden en daarmee de republikeinen.

Maar in veel staten zijn de republikeinen nog steeds populair. In die staten zal de houding van de burgers slechts verharden. De tweedeling in de VS zal groeien. Met een staatsschuld van bijna 20.000 miljard dollar en nog groeiende met 500 miljard per jaar voorzie ik geen zeepbel, maar een grondverzakking.

Oliedollars en toch leengeld

Saoedi Arabië is volop actief op de leenmarkt. De olie- en gasinkomsten zijn bij lange na niet voldoende om de begroting in de plus te houden. Door de lage prijs van energiebrandstoffen is er een flakkerend geldvuurtje ontstaan. Wat hier ook negatief werkt, is dat de Arabieren nauwelijks andere exportproducten kennen. Het land zou zonder energiebronnen eigenlijk nauwelijks in eigen behoefte kunnen voorzien. Is dat geld vroeger en voorheen dan niet in eigen land geïnvesteerd? Nee, het is vooral als privékapitaal door weingi sociale sjeiks gestoken in westerse bedrijven. Half Londen is in handen van Midden- Oosterse geldmagnaten en een deel van het restant in bezit van uitgeweken Russen of miljardairs met een pied à terre in Moskou of St. Petersburg.

Of Londen de place to be blijft met de brexit voor de deur valt te bezien. Het onroerend goed loopt in waarde drastisch terug.

De EU heeft juist behoefte aan smeerolie.

De EU kraakt en piept. Nederland wil Oekraïne er niet bij. De Walen huiveren van Canadese landbouwconcurrentie en Brussel raakt Londen kwijt. En Noordwest-Europa wil af van de subsidiëring van het zuiden, dat dankzij de geldmachine die de Europese Bank heet en de lage rente in leven blijft ondanks alle respect voor Italië dat nu de vluchtelingenstroom opvangt, waar de rest van de EU in het noorden afhaakt en de oost-lidstaten de hekken, prikkeldraad en muren al helemaal dichthoudt, omdat deze landen zelf nog armoe genoeg kennen. Ondertussen is het visserijbeleid in de Middellandse Zee sterk aan het verbeteren.

Wat heet streng aanpakken…

Gelijktijdig maakt Duterte in de Filippijnen furore met zijn slik-niet of ik schiet beleid. In Azië spreekt dit schrikbewind aan, want in Thailand, China en Singapore heeft men ook een broertje dood aan drugs.

In Groningen veroordeelde de rechter een man die pannekoek had geroepen tegen een agent vanwege belediging van een ambtenaar in functie. We worden dus ook hier strenger. Maar wat nu als die man flensje had geroepen. Dan had de rechter wel voor een heel moeilijke afweging gezeten. Of als die agent Pannekoek had geheten.

Er is er maar eentje met stemvee

Hoe dan ook het leven is vol humor als je de hymne Waarheen, waartoe er maar op loslaat waaruit blijkt dat niemand de weg meer weet. Het wordt postuum vast nog wel het campagnelied van een of andere partij op weg naar een verkiezingsresultaat. Alleen bij de PvdA krijgen ze een probleem. Die beste socialisten hebben straks meer kandidaten voor het fractieleiderschap dan zetels en adopteren het Nederlandse voetbalbeleid van tikkie breed en tikkie terug, maar op wie want alle spelers lopen in de voorhoede. Dan heeft de eenvrouwsfractie van de Partij voor de Dieren het makkelijker. Haar fans hoeven niet eens twee euro te betalen voor een tijdelijke kiesvergunning, ondanks dat een groot deel van haar aanhang boe roept of knorrig rondloopt.

Varkens hebben trouwens de duurzaamheid en het reclyclen al uitgevonden. Je stoot methaangas uit, zet dit om in elektriciteit en steekt de stekker in je eigen neusgat.

Interessante artikelen

Leef ik nog wel in het zelfde Nederland van 30, 40 jaar geleden. Dan bedoel ik niet de maatschappelijke en technische veranderingen zoals we die allemaal kennen. Nee, ik duid op de moraal. De hausse a


Onvoorwaardelijke trouw komt niet vaak voor. Het is het ideaal dat we verbinden aan de liefde tussen een man en een vrouw. Het liefst wederzijds. In andere maatschappelijke betrekkingen is evenwel d