Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Met de discriminatie dat alleen vrouwen een kind kunnen baren is het straks afgelopen.

De Correspondent had afgelopen week een artikel over de verwachting dat op afzienbare tijd uit gewone menselijke cellen een eicel of een zaadcel kan worden gemaakt. Er is niet eens een stamcel voor nodig. Die kunstmatige baarmoeder of baarvader,die die nodig is, is tegelijk ook niet ver weg meer. Deze ontwikkeling is al een tijd gaande en niet langer zeer futuristisch. De wetenschap staat voor niets. Of beter gezegd, de mens staat voor niets. Wat kan, komt.

Aan deze vooruitgang, al zullen er velen zijn, die bij dit woord een dik vraagteken plaatsen, zitten zoals altijd en overal positieve en negatieve aspecten. En ook zal deze vinding ten goede en ten kwade worden ingezet. Zo leert de geschiedenis ons althans.

Zo zullen steriele vrouwen of mannen met een kindwens dit diepe verlangen kunnen vervullen. Dat klinkt mooi. Maar het wordt dubieuzer als we bedenken, dat een honderdjarige vrouw of man ook nog kinderen zou kunnen nemen. Of nog gekker, dat een zesjarige kleuter al zijn eigen speelkameraadje kan laten verwekken. In ieder geval staan we andermaal voor enorme ethische vraagstukken.

We halen er, dat moet ook worden vastgesteld wel ongelijkheden mee weg. Als mannen van in de 70 nog wel kinderen mogen verwekken bij jonge vrouwen en macho’s daar zelfs stoer over doen, waarom mogen hoogbejaarde vrouwen dan geen kinderen meer uit cellen laten groeien.

We hebben circa 7 miljard aardbewoners en het stevent af op 10 miljard aan het einde van deze eeuw. Daarna echter loopt het terug zeggen wetenschappers, hetgeen door milieuactivisten hard nodig wordt gevonden samen met andere leef- en productiewijzen. Deze celdeskundigen en experimenteurs verstoren deze voorspellingen mogelijk drastisch. Het Cel Plan Bureau moet zijn inschatting van dit verwekkingsprogramma nog doorrekenen, maar op scholen zal toch de kennis van het vermenigvuldigen een hoge vlucht nemen.

Kan IS straks in hoog tempo nieuwe IS-jes kweken? Moet ik beseffen dat ik, als ik mij goed afschrob in bad bij de verwijdering van oude huidcellen, eigenlijk potentiële kinderen een levenskans ontneem? Mogen gelovigen die masturbatie afwijzen, omdat elke ejaculatie gericht moet zijn op het verwekken van leven, zich voortaan niet meer wassen?

Hoe gaat het verder met doorleven op hoge leeftijd. Iemand die doodgaat, maar wiens ingevroren cellen alsnog weer tot kinderen kunnen worden uitgebouwd, leeft die nu op deze manier door? Is dit de weg naar eeuwig leven die onafgebroken celdeling?

Een mooie en ware Nederlands uitspraak luidt “alles van waarde is kwetsbaar”. Welaan het gaat erop lijken dat “alles van waarde moet kunnen worden gedeeld.”

De eencellige wezens krijgen een enorme concurrentie. Of kijken we het van deze oersprong af? (Dit is geen tikfout).

Eén ding blijft evenwel geheel en al overeind en dat is de geruststellende kernwaarheid: “Elk mens is een kind van zijn tijd.”

Interessante artikelen

Sinds enige tijd zijn toptienlijstjes zo populair als een nieuw ijsje. De mode om te ranken is als een virus doorgedrongen tot alle maatschappelijke sectoren. De beste renner, het hoogst genoteerde re


De Giroloterij, maatschappelijk partner van de eredivisie, zo wordt de populaire sportuitzending ingeluid. Dit is reclame maken door de ene organisatie te verbinden aan de andere dan wel een veel beke