Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Voetbalcarnaval viert hoogtij. Vasten is er niet bij.

We kennen op het hoogste voetbalniveau een landskampioenschap en een bekerkampioenschap met de daarbij behorende competities. Op Europees niveau zijn er competities tussen die landskampioenen en die bekerwinnaars.

De zogenaamde voorrondes zien we in poules van vier clubs, waarvan niet de hoogste na de onderlinge wedstrijden doorgaat, maar de twee hoogste, terwijl de beste nummers drie bovendien nog doorgaan in de Europese competitie van de bekerwinnaars. Het is dus een beperkt afvalsysteem. Zo rekken we de competities lekker uit.

In eigen land blijft het niet beperkt tot landskampioen en bekerwinnaar, maar in de gewone competitie strijden ook de nummers drie tot en met acht nog om een plaats in het Europese voetbal.

Onderaan is er één directe degradant, maar twee clubs, de voorlaatste en twee voorlaatste, gaan na de gewone competitie nog in de strijd met de nummers twee en drie uit de eerste divisie.

UEFA en FIFA zouden het liefst alle dagen voetballen uitzenden. Dat is al bijna zo door al die competities. Die wedstrijden zenden we niet op één avond uit, maar verdeeld over de dinsdag, woensdag en donderdag.

Niet op vrijdag of in het weekeinde want dan wordt de gewone competitie afgehandeld, die ook al over drie dagen, vijrdag tot en met zondag, wordt uitgezonden. Zo is alleen de maandag balvrij. Al die wedstrijden worden voorzien van voor- en nacommentaar. Dat vormt bijeen een zeer geslaagde werkgelegenheidsvoorziening op verslaggever-, presentator- en cameraniveau.

De reclame-inkomsten zijn ongekend en komen uit op vele miljoenen in ons land en op miljarden over heel Europa genomen. Voeg daar de competitie tussen de nationale teams nog aan toe en dit geld- en tv-circuit kent nauwelijks zijn weerga.

Die inkomstenbron brengt ook mee, dat spelers abnormale salarissen krijgen uitgekeerd, zelfs als ze hele tijden niet werken maar op de bank zitten, waaruit maar weer blijkt dat werken op de bank zeer lucratief kan zijn. Alsook in geval van de mensenhandel in de persoon van makelaars met hun onbegrijpelijk hoge commissies. Voor wat eigenlijk? Het gaat toch slechts om contracten die afgezien van neveneisen redelijk standaard zijn en die de notaris inmiddels op voorraad heeft liggen. Ik acht dit de echte match fixing als u begrijpt wat ik bedoel.

Sportief is het allemaal niet. Er is sprake van zeer ongelijke inkomstenbronnen. Zo prijkt Qatar Airlines als sponsor op de shirts van Barcelona, General Motors verrijkt Manchester United, maar moet een Nederlandse club als ADO doen met - what’s in a name - ‘Basic Fit’ en GoAhead met Drukwerkdeal.nl.

Al die aangeplakte competitieonderdelen voor en na de hoofdstrijd. Ik noem het voetbalobesitas. Allereerst is daar die overdaad aan programma’s en uitzendingen en vervolgens het drink- en eetgedrag van al die bankzitters. Immers, tv-kijken staat bekend om zijn gelijktijdige tv-trek aan drank en versnaperingen. Zo stilt voetbal twee hongers.

Van de Romeinen kregen wij het ‘brood en spelen’ mee. Dat klinkt aardig en vriendelijk, maar in werkelijkheid ging het om slachtingen tussen slaven-gladiatoren, tussen mens en dieren (doorgaans christenen, die mensen dan wel te verstaan), waarbij na drie of meer dagen feest de lijken en kadavers meters hoog lagen opgestapeld naast de arena’s in de geurmakende zon. Daar komt ook het gezegde vandaan: alle geuren leiden naar Rome.

Zo erg is het niet meer. Een flinke schoppartij of elleboogstoot is de verstgaande vorm van duel. Dieren doen op het voetbalveld niet mee. Soms zitten ze verkleed op de tribunes. De strijders verdienen topsalarissen en op de tribune en zeker op die thuisbank wordt meer genoten dan brood alleen.

Tussen die Romeinse wereld en het voetbal van nu zit dus een groot verschil. Hieruit blijkt overduidelijk de vooruitgang in beschaving. Het neemt wat tijd, maar dan krijg je ook wat.

Interessante artikelen

Een week geleden kwam ik tot de conclusie, dat multiculturaliteit niet werkt, als Eén van de deelnemende culturen de andere culturen het bestaansrecht ontzegd en zich op het standpunt stelt, dat alle


Als men het woord strategisch hanteert, mogen we veronderstellen, dat het gaat om serieuze doelen en dito resultaten als uitkomst van een moeitevolle aanpak met een goede voorbereiding. Waarom anders


Sir Martin Rees, hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge en Asronomer Royal van Engeland schreef recent een boek met als hoofdtitel Onze laatste eeuw en als subtitel УOverleeft de mens de 21e eeu