Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Zomaar een paar lasten uit het nieuws van zegge en schrijve één dag. In menige thuiszorgorganisatie worden aan de lopende band fouten gemaakt, die tot levensbedreigende of in ieder geval zwaar onwenselijke situaties leiden. Zijn het echte fouten en daarmee een verschijnsel van gebrek aan kwaliteit of komen zij voort uit te weinig tijd door teveel administratie en te weing handen.

Het leidt tot de vraag: hoe veel ouderen kan een samenleving hebben die deskundige zorg behoeven? En hoeveel opbrengst van een economie is er nodig om optimaal te kunnen verzorgen?

Een Roterdamse agente werd mishandeld. Pas na anderhalf jaar vond het process plaats van deze zaak waar geen vraagtekens een rol speelden en de dader al snel bekend was. Is justitie zo overwerkt en onderbezet? Dit had in een week afgehandeld moeten worden. Een rode kaart krijg je ook niet pas zeven wedstrijden later of de boete van een verkeersovertreding na een jaar. De straf is al vantevoren bepaald. Of die straf altijd voldoende is, is vers twee, maar je hebt deze wel direct te pakken.

Douane en politie hielden gezamenlijk een grenscontrole. Op zoek naar rooftoeristen uit Oosteuropese landen. Actie was vantevoren aangekondigd. Dat klinkt als uit een lachfilm. Maar is dit niet een eerste blijk van het feit, dat we nooit de grenzen hadden moeten afschaffen? Het klinkt zo nuchter logisch. Er komen criminelen de grens over. Dus wat doe je? Je controleert wie je in huis laat. Heb je minder importcriminaliteit en dus meer tijd voor de boeven uit eigen familie. Word je dan een politiestaat? Juist niet, want hoe efficienter je werkt des te minder politie heb je nodig. Zo hebben we mazelen en polio ook zo goed als uitgebannen. De prijsverlagende effecten van open grenzen voor goede exportproducten zijn nu vervangen door prijsverhogende gevolgen van de binnenstroom van slechte mensproducten. Tel uit je winst.

Het is alsof je goede medicijnen uitvoert, en ondertussen ebola ongemoeid binnenhaalt. We hebben letterlijk onze grenzen verlegd, maar niet naar landen met betere grenzen. Tel uit je verlies.

Het kllnkt paradoxaal maar juist vrijheid heeft de sterkste grenzen nodig.