Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

 

Gisteren in Buitenhof een vraaggesprek tussen twee terreurdeskundigen. Onderwerp: moeten we terroristen die nog slechts met intenties of bedoelingen bezig zijn niet preventief arresteren en berechten of straffen of tenminste proberen te deradicaliseren.

De conclusies waren duidelijk. Ons strafrecht met bijbehorende normen en waarden staat geen arrestatie toe, als er nog geen misdaden zijn begaan. Samenzwering is geen misdaad. Preventie blijft over, maar dan moet je uiteraard nog wel de daders en hun intenties en redenen daartoe tijdig kennen. In de zaak van zeven terreurverdachten is dit onlangs door goed politiewerk gelukt.

Maar dan zijn we er nog niet, want straffen kunnen de haat en bedoelingen vergroten en levenslange opsluiting staat ons recht niet toe. Het hopeloze is dat deradicalisering maar zeer spaarzaam werkt. In de discussie kwam hiervoor geen oplossing te voorschijn. Verste conclusie: we zullen er mee moeten leren leven met alle risico's van dien.

Ik acht dit logisch. De doorgewinterde terreurverdachte gelooft met zekerheid dat hij (of zij) zal worden beloond door Allah. Als hij zelf omkomt bij zijn heilsdaad is hij zeker van het paradijs en ook dat hij aldaar voortleeft. De Islam kent geen sterven. Ontkomt hij en ontsnapt hij dan weet hij zich een held in eigen gelederen omdat hij tegenstanders het leven heeft benomen, ten minste als zij geen moslim zijn, want voor andersgelovigen of ongelovigen is er geen paradijs. Over die tuin beschikt alleen Allah.

Bij deradicalisering bieden we hem slechts verblijf in deze gehate wereld met al zijn ongein en ellende. Die ongelijke keuze (paradijs of verdorven Nederland) haalt hem niet over tot afzwering van zijn paradijselijke beloning. Dus wat nu? Blijft over voortdurende waakzaamheid, tijdig ingrijpen en al of niet een kortdurende straf, vastzetting en onbegonnen heropvoeding.

We kunnen deze situatie niet oplossen, tenzij we deze potentiële zelfmoordenaars het land uitzetten.

Om te beginnen moeten we hen dus niet binnenlaten. Preventie 1. En vervolgens als ze toch onverhoopt binnenkomen en hier radicaliseren bij de eerste de beste constatering terugzenden naar hun tijdelijke paradijs waar dit ook is. Preventie 2. Zonder te straffen en nutteloze deradicaliseringspogingen te ondernemen maken we Nederland veiliger. Dat staat ons staatsrecht wel toe. Lijkt mij een betere aanpak, minister Grapperhaus. Of is dit de veiligheid van Nederlanders en alle hier wonende en werkende buitenlanders niet waard? Bij deze aanpak krijgt iedereen een dubbelpaspoort: het Nederlanderschap en een veiligheidspas.

Interessante artikelen

Dialoog en draagvlak zijn de aanduidingen van de bezweringsrituelen die moeten leiden tot overeenstemming en harmonie. Het lijkt paradoxaal. In de postmoderne westerse wereld beschouwen we cultuur nie


Om de toestroom van vluchtelingen te dempen en daarmee ook van drenkelingen en het gewin van mensensmokkelaars ging de EU een overeenkomst aan met Turkije. Voor opvang van vluchtelingen in Turkije kre


En nu for something totally different, zoals John Cleese met de Monty Python-genoten placht te zeggen. Apensex. Mensen en apen hebben een gemeenschappelijke voorouder. Sommige apensoorten staan dichte