Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

In de ‘Wereld draait door’ besteedt de presentator op 18 september jl. aandacht aan een pas uitgekomen boek van een Amerikaanse mevrouw met de titel Vagina. Nog voordat hij verder een woord had gezegd, dacht ik, dat wordt een beststeller. De schrijfster is binnen drie maanden miljonair. Het woord een schoolvoorbeeld van de moderne debiliteit van gedachteloze vulgariteit. Zeker met zo'n naakte titel.

De schrijfster baseert haar boek op een persoonlijke ervaring. Zij had vroeger orgasmes die wel 22 minuten aanhielden. Ze liepen terug naar 15 minuten. Wat was hiervan de oorzaak? Ouder worden, levensstijl, partnermoeheid, hersenverweking? Zij ging op zoek naar antwoorden. Voor haar eindigde het met een ijzeren plaat in haar rug, waardoor zij weer naar oude orgasmetijden is teruggekeerd. Voor haar en ons liep het uit op een boek. Voor ons op een ijzeren plaat voor onze kop als we dat boek aanschaffen.

De presentator had drie Nederlandse min of meer BN-ers uitgenodigd voor commentaar. De drie vrouwen schamperden Hollands eerlijk over die orgasmeduur. De echte eruptie van genot duurt misschien een minuut, maar meestal nog geen 30 seconden, bekenden zij. De rest van de aanwezigen geloofden ook niet in die langdurige klaarkomst, al was het maar omdat veel mannen die 22 minuten als eruptiebewerkstelliger al helemaal niet halen. Misschien dat de schrijfster de roes van ontspanning na goede seks meeklokt, maar dat bleek niet uit het boek. Kortom volslagen nonsens. Het lijvige werkje herbergde verder nog hoofdstukken over vagina-aanduidingen in andere landen en culturen en over de status van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Die status liep van instrumenteel gebruiksmiddel tot heiligdom.

Hoe denk ik er over?

Het is een typisch voorbeeld van Amerikaanse selling via een non-onderwerp. Een boek in de categorie  van titels als How to get rich in ten steps, Slim down by doing nothing, Get biceps during shopping en Keep it simple, keep it stupid. Die verkoop wordt supersnel bevoordeeld door facebook, getwitter en De wereld die is doorgedraaid. De woekering van de moderne samenleving.  Binnen een zucht heeft de hele wereld het er over. Je ziet het voor je. Sms-jes tussen pubermeisjes: ‘hoe lang duurt jouw orgasme? Het mijne gisteren drie kwartier, toen ik van Assen naar Groningen fietste.”

“O, maar mijn eerste orgasme duurde een half uur, omdat Johan, mijn vriendje toen, het condoom niet om zijn penis deed, maar in mijn vagina stopte, terwijl ik dacht dat hij al zo ervaren was dat hij de pessuariumtechniek beheerste.”

Het leed in bejaardentehuizen na lezing van dit boek leidt tot een piek in de sterftecijfers. Allemaal oma’s die nu beseffen wat zij toen misten, omdat ze geen chronometer hadden. Allemaal opa’s die nu tot de slotsom komen, dat zij een korte lucifer hadden getrouwd in plaats van een vulkaan. In sommige noordelijke landen vindt eerdaags een grootscheepse emigratieplaats, omdat vrouwen door krijgen, dat het nooit wat wordt op een breedtegraad waar in een deel van het seizoen de nachten korter duren dan 22 minuten.

Nee, mevrouw de Amerikaanse schrijfster, u liegt, u bedriegt of u hebt een voor u gunstige afwijking in de genen. De natuur heef de geslachtsdaad incluis hoogtepunt kort gehouden. Twee parende dieren zijn al te gemakkelijk een prooi voor prooizoekers. Het voorspel, de balsdans, de verleiding en het gepaai kan uren, zelfs dagen  of nog langer duren, maar voor de meeste animalen geldt dat hun persoonlijke sterspot een vluggertje is. De vijand luistert mee.

Als straks blijkt dat uw man een plaatbewerkingsbedrijf heeft, komt de aap alsnog uit de mouw. Er is wellicht één voordeel. Als uw boek de financiële positie van de boekenwinkels gezond maakt, krijgt u alsnog een bosje Vergeet-me-nietjes van mij. Nog één tip: maak de wereld blij met uw luister-cd.

Interessante artikelen

Verloren miljarden in Griekse cultuur: een communicatiecultuur voorbeeld

Een tweetal dagen terug schreef ik over het zware, langdurige werk om de cultuur te veranderen van een organisatie of een heel


Ter verdediging van de gewelddadige jongelui, die in Eindhoven een andere jongeman tegen de grond sloegen en zeer gericht natrapten, was er prompt een advocaat die vraagtekens zette bij de verspreidin