Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Duitsland speelde tegen Brazilië nagenoeg perfect. Een roemrijke overwinning zonder dat er incidenten van welke aard ook aan te pas kwamen. Voetbal zoals voetbal kan zijn en hoort te zijn. Kranten spreken van vernedering. Dat betekent dat het beschamend was, verlagend. Je vernedert iemand tot slaaf. Maar van verlaging of laagwaardige behandeling was geen sprake. Verliezen is op zich niet vernederend. In dit toernooi moet erna de groepswedstrijden elke wedstrijd een verliezer zijn. Is dat verlagend, beschamend, krenkend? Dat vinden we geen van allen. Dus moet het vernederende zitten in de grootte van de uitslag, in de kansloosheid, hoewel ik dat woord niet passend vind. Interessant is dus de oorzaak van die grote nederlaag en van het Braziliaanse onvermogen tot een gelijkwaardig tegenspel.

De tv- en radiocommentaren maakten mij dat niet duidelijk. Zij spraken van een briljant spelend Duitsland. Dat is geen verklaring voor het spel van Brazilië. De Duitsers waren sneller, gretiger, zij overklasten hun tegenstanders, maar waardoor dan?

Waren de Braziliaanse spelers stuk voor stuk minder dan de Duitse voetballers? Het merendeel van de verslagen spelers voetbalt voor miljoenen salarissen in het buitenland. Wij vinden ze hier dus blijkbaar stuk voor stuk hun centen waard. Ze zijn dus vertrouwd met het Europese voetbal of dit nu in Spanje, Italië, Engeland of Duitsland is. In dit opzicht kon het hen niet verrassen. Wat dan? Vormden zij te weinig een hecht team? Het leek mij dat zij gedreven genoeg waren. Kampioen worden in eigen land, minder kon niet, minder mocht niet.

Mijn visie. Brazilianen spelen speels en knap voetbal. Dit team is misschien al met al wat minder dan vroegere voorgangers, maar zij zijn zo ver gekomen als zij waren, in de aanloop naar het wereldtoernooi zowel als in de groepsfase. Maar…Brazilianen zijn niet erg gewend te verliezen en hun speelcultuur is sambavoetbal, speels, snel, met een zekere balverliefdheid. Wil je winnen van een sterk Duits elftal, dan moet je geen enkel speler ruimte geven. Je moet er bovenop zitten, er tegenaan hangen, bij wijze van spreken de veters uit de schoenen van je tegenstander spelen. Dat deden de Brazilianen niet. Daar houden zij niet van, want dan kunnen zij hun speelse spel niet spelen. Zij lieten hun Duitse opponenten letterlijk lopen, gaven hen de ruimte en dat nu moet je met een sterk, misschien wel sterker team nu net niet doen. Soms moet je om te winnen van een geduchte tegenstander je eigen voorkeursspel opgeven, want speelsheid wint het niet van robuuste, snelle, resultaatgerichte balbehandeling. Kortom dat zal de les voor Nederland ook zijn, mochten we Argentinië verslaan: geef de Duitsers geen meter ruimte.

Let maar op: de Argentijnen zijn gewaarschuwd voor vanavond. Zij zullen boven op de bal en boven op de man spelen om bij balbezit pas hun kunnen en spelcultuur te tonen. Zij willen niet alleen van Nederland winnen, maar ook van Brazilië. Ik verwacht een harde wedstrijd. Nederland kan winnen, maar dan moet ons elftal man voor man overwinnen. Elke keer weer. Een soort rugbyvoetbal dus. Het wordt een Robbentje vechten.

Interessante artikelen

“Het gaat om de kwaliteit, niet om de kwantiteit”, is in beoordelingssituaties een veelgehoorde opmerking. Ik kan net niet stellen, dat er geen kwaliteiten zijn, maar mijn standpunt komt er dicht bij


Als oud-voetballer en iemand die in zijn hart nog steeds een liefhebber is, betreur ik het dat de voetbalcompetitie is verworden tot een budgetcompetitie. Dat klinkt in veel opmerkingen, acties en bed