Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Het voorlopige uitstel van een herintroductie van de ABNAMRO als gevolg van de beroering rond de aangekondigde loonsverhoging van de directietop van de bank was groot nieuws. Er zitten leerzame communicatie-aspecten aan.

Formeel lijkt het een gevolg van eerdere afspraken. Dat wordt ook door hoofdman Zalm als verweer aangevoerd. Ook hanteert hij een cliché-argument. De salarissen in het buitenland liggen veel hoger. Mijn antwoord; “Nou en? Er liggen in het buitenland ook wel salarissen hoger voor gewoon medewerkend personeel, maar dat ik heb door bedrijfsdirecties nooit als argument horen aangevoerd om het personeel meer te laten verdienen.” Leuk als je daar werkt. Tweede verweerpunt: “Anders vertrekken zij naar het buitenland.” Mijn reactie: “O, ja. De bank stond op failliet gaan enkele jaren terug. Zo goed waren die bankkardinalen dus niet.” Impliciet zegt Zalm hiermee ‘de rest van het personeel kan zo worden vervangen. Hun vertrek raakt mij niet.’

De Nederlandse burgers hebben de bank gered via het staatsinfuus. Kosten, zo begrijp ik, circa 30 miljard euro. Momentane waarde 15 miljard. Dat is schrikbarend veel minder Een dik verlies derhalve. Ik mag aannemen, dat Dijsselbloem die opbrengt van 15 miljard teruggeeft aan die burgers. Zo niet, dan worden die dubbel beroofd. Van bonussen bij de verkoop kan uiteraard ook voor geen meter sprake zijn straks. De bonus bestaat uit het feit, dat directie en personeel de eer hebben de bank tenminste nog enige waarde te hebben laten behouden. En niet te vergeten trouw gebleven klanten.

Ik vond minister Asscher één van de betere bewindslieden. Helaas na het interview met Frtis Wester niet meer. Tot vijf keer vroeg Wester of hij de top van de bank schuldig vond aan het rumoer dat leidde tot het uitstel van de beursgang. Het was niet het juiste klimaat, antwoordde de minister. Wester: Maar dan toch omdat er maatschappelijke kritiek was – ook van de Tweede Kamer – op het salarisbeleid als gevolg waarvan het klimaat werd verstoord? Asscher weigerde te zeggen. Ja, dat is wel de oorzaak. Heel half Nederland denkt er zo over, maar de minister krijgt het niet uit zijn keelgat als was het een hardnekkige graat. Zie daar de openheid, de transparantie en de poging tot vertrouwensverbetering. Asscher is bang. Bang voor een juridische claim. De verhoging was namelijk niet illegaal. Zo zie je, moraliteit valt niet onder de wet. Als staatsman zou hij niet moeten duiken. Dan komt die claim maar en kan de banktop het helemaal wel schudden. Hij had ook mijn voorzet kunnen gebruiken: “Zo’n sociaal-maatschappelijk ongevoelige bank kan ik niet aan de markt teruggeven. Dat kan ik de wereld niet aandoen.”

 

FIFA-voorzitter Blatter is nu helemaal van god los. Hij noemt het voetbal van een hogere geloofswaarde en grotere invloed dan godsdiensten. Aangezien je mag verwachten dat deze zelfingenomen bunker toch wel enige historische kennis bezit, moet ik concluderen dat zijn machtsgevoel tot een hersentumor is uitgegroeid. Ook is hij blind. Heeft hij niet door dat godsdiensten juist gebruik maken van die voetbalpopulariteit, net zoals als van andere volkse liefdes. Wedstrijden worden gezegend. Menigmaal zien we hoe spelers kruisjes slaan tijdens de wedstrijd. En al helemaal als ze gescoord hebben en opkijken naar boven. God en Allah zitten overal op de imaginaire tribune; ook bij de onderklasse van de FC Vierpolders.

Inmiddels staat Qatar nu bekend als een moderne slaveneconomie en de stadions aldaar als de Kuipen des Doods, want er valt met grote regelmaat een arme Aziaat te pletter van de steigers. Je zult daar straks op de tribune zitten en mits je een geweten hebt, bedenken dat er honderden doden vielen over al die stadions gemeten. Het lijkt mij dat leden van de Nederlandse regering voor haar goede fatsoen daar niet naar toe kunnen. Anders doen ze precies hetzelfde als de bankiers met hun verachting voor het publiek en hun klanten. Ik zou eisen dat Blatter zelf een weekje op die steigers gaat werken. De invloed van het bruine monster moet toch groot genoeg zijn om hem te vrijwaren van een onvrije val.

Tot slot. In de wedstrijd Nederland-Turkije lagen er tussen de 70e en 77ste minuut vier Turkse spelers kreunend op het veld. Als poppetjes vielen zij. Ook daarna nog. Dat lijkt mij voor het imago van Turkije niet goed. In ongeveer 20 minuten werd het spel ook verder nog tig keren onderbroken. Er moesten aan weerszijden om de klipklap spelers worden gewisseld. Ik ben er voorstander van om wissels in de laatste 20 minuten te verbieden. Per slot van rekening is het moespelen van een tegenstander een belangrijk deel van de speltactiek of van de conditie van een team. Maar helaas, Blatter moet zelf om de tien minuten naar de wc, die heeft er dus alle begrip voor. Blatter is nog net geen god, maar de mensenoffers voor zijn Kuipen lijken veel op Azteekse rituelen. Wie zegt dat er zoveel zo snel verandert?

Interessante artikelen

Opwarming aarde en communicatie: een vakdilemma

 Er zullen vele grote issues de revue passeren in deze eeuw. De opwarming van de aarde maakt mijns inziens een goede kans bij de top drie te behoren. E