Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Nepnieuws is volop in het nieuws. Vooralsnog is het een hype, een onderwerp waarop zich tijdelijk, naar we mogen hopen, nadrukkelijk de aandacht vestigt. Als feit is nepnieuws natuurlijk helemaal niets nieuws. Het is van alle tijden. Propaganda als overstijgende trap in de reclame is altijd een vorm van nepnieuws geweest. Loze beweringen ten eigen gunste of aantoonbaar gelieg behoren tot de categorie nepinformatie. Columbus die Amerika ontdekte bijvoorbeeld, is nog steeds niet gecorrigeerd. Ik bedoel maar.

De oplopende reeks luidt nu: nepnieuws, nepinformatie, neppersonen.

Trump spant de kroon. Niet omdat hij de grootste nep vertoont, maar omdat hij als president van een land dat zich beroept op openheid in the pursuit of happiness en houdster van de ultieme democratie, dat op zich niet terechte imago te grabbel gooit.

Amerika staat stijf van het streven naar reputatie, naar het beste imago en naar de hegemonie van het grote voorbeeld. Tegelijk is Amerika het land van de show, van opgesmukte performance. Hollywood als grootste product. Niet zonder toeval voert dit land de meeste sterren van alle landen in zijn vlag.

Nu beweert deze bovenste beste naar eigen zeggen dat de media, ook in Europa, terroristische aanslagen verzwijgen. Het is welgekozen vervalsing.

Niet dat andere wereldleiders beter zijn. Poetin ontkent nog altijd elke betrokkenheid van zijn land of soldaten bij de MH-17 aanslag. En aan de herovering van de Krim deden geen Russische soldaten mee. Als Russen in eigen huis dit al geloven, dan toch zeker de wereld niet. Het feit, dat je meent dit te moeten ontkennen is al bijna bewijs op zich.

Voor wat Afrikaanse leiders beweren kom ik drie dikke Van Dales te kort. En nu lezen we weer van Assad. Nee, in die gevangenis vinden helemaal geen martelingen of executies plaats. Het is fake nieuws van Amnesty International. Wie een beetje kennis heeft van Amnesty weet, dat deze organisatie zeer voorzichtig omgaat met informatie. Het bijna hun enige goud.

En ook de Franse troonpretendent Fillon noemt de aantijging, dat hij zijn vrouw een nepbaan met een niet-nepsalaris bezorgde bezijden de waarheid en daarmee een leugen.

Wat mij verwondert, is dat al die leiders nog geloven dat wij in hun ontkenningen trappen. Zeker als harde en overtuigende bewijzen aan hun kant ten enenmale ontbreken. Ik acht hen niet dom. Zij weten heel goed hoe het werkt. Die ontkenningen zijn bedoeld om het eigen volk te misleiden en die andere partij zwart te maken. Als je maar hard genoeg ontkent, gaan volgelingen je wel geloven.

Dit nu is helemaal geen neptactiek. Het is zo oud als de mensheid. Foute leiders hanteren het als camouflage. Maar het is in deze informatieve jaagtijden onbeholpen. Alsof een olifant zijn slurf groen vergt om zich aldoende in het lage gras onzichtbaar te maken. Alsof we de slang veronachtzamen als deze gaat grommen in plaats van sissen.

Was het niet zo hemeltergend, dan zou het cabaret of komisch zijn. De clown die zich verkleedt in een driedelig pak, maar vergeet zijn rode neus af te zetten.

Maar….ondertussen werkt het wel. Zij zijn vaker in het nieuws dan echt nieuws. En door alle over-en-weerbeweringen raakt de mediaontvanger in de war of haakt deze moegebeukt af. Tegen hun zin in werken de serieuze media mee. Zij hebben helaas alles wat niet algemeen bekend is tot mogelijk onderwerp gemaakt in hun eigen race naar vooraanstaandheid, niet tegenstaande hun vergeefs vechtende columnisten.

Vroeger konden zij strenger selecteren. Toen kregen we voorgeschoteld dat wat nipt nieuws werd. Nu hebben we nepnieuws en we hunkeren naar nopnieuws. Nop, niet over publiceren.

Interessante artikelen

Er is in Nederland een fikse discussie gaande over de behandeling van dieren met name als het om de voedselproductie gaat. Dat is prijzenswaardig. We zijn het er over eens dat dieren een menswaardiger


Een niet zo vrolijke beschouwing   

Waarom heeft de aarde geen 100 miljard bewoners? Het antwoord op die vraag is uiterst pijnlijk en schokkend. Helaas, maar daarmee wel realiteit.

De aarde telt ru