Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Ajax toont na jarenlange afwezigheid in Europa topklasse in drie achtereenvolgende duels met hoogstaande en verhoudingsgewijze steenrijke Europa-concurrenten. Daarvoor alle lof. Ten Hag is ineens een wereldtrainer. Hoezo? Waarom bleek dit bij Utrecht da al niet?

Net als Michels indertijd met Ajax, in die roemruchte jaren ‘70 beschikte over Cruyff, Keyzer, Swart en Krol als hoogstaande voetballers, beschikt Ten Hag nu over een aantal, jonge, zeer getalenteerde spelers. Ten Hag  bracht die niet groot. Michels indertijd evenmin. Hun talent werd door hulptrainers ontwikkeld. Zij zijn bij Ajax met enkele buitenlandse aankopen zoals Tadic een tijdelijke kluster van klasse. Vertrekken zij dan zal Ajax met het vele transfergeld waarschijnlijk van elders dure spelers moeten aankopen om het niveau te hanhaven, net zoals dit gaat bij die andere Europese topclubs die als voetbalbanken fungeren en in feite competitievervalsing plegen. En dan nog redden we het niet, want de belastingen zijn hier veel hoger.

Ajax kom ik in die al weken tegen met vier, vijf pagina’s in de kranten. Bijna dagelijks. Elke hik en zucht levert hoe kikszeggend ook paginagrote artikelen op. Op weg naar de winst in de Europa League. Verhoudingsgewijze zou Epke Zonderland hele kranten moeten vullen. Hij behaalde het Europese kampioenschap voor de derde keer op rij. En studeerde ondertussen af als arts.

Maar ja, turnen levert minder lezers op. Al s het om prestaties gaat zijn kranten en tv niet objectief. Kijkers en lezers slaan de trom. Het gaat om lees- en kijkcijfers. De media zijn dus zelf behoorlijk populistisch. Uit op populaire aandacht. Zij claimen onaanraakbaarheid. Van journalistiek en journalisten moet je afblijven. Waarom? Opdat zij vrij kunnen schrijven over de ellende en het verderf dat anderen moeten ondergaan? Hun geschrijf, hoezeer ik dit ook toejuich- heeft in vele, vele decennia no geen echte verbeteringen gebracht of het uitmoorden tegengegaan. Het wordt hoog tijd voor bezinning en relativering van wat we hoogachten als vrije pers. Veel landen hebben daar geen boodschap aan. Zij muilkorven of doden journalisten. Daarvoor zijn granieten redenen. Die zouden pagina’s moeten vullen. Maar de waarheid als werkelijkheid is niet populair. En levert eerder minder dan meer lezers op. Wat zegt dit over sportcompetities? Zo bezien is sport een uiterst scherpe spiegel van de samenleving. Maar dat is niet de reden voor deze eindeloze aandacht voor voetbalprestaties. Geld is de doorslaggevende factor. Populisme dus.