Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Het hoge woord is eruit. De Grieken zeiden Nee. Onmiddellijk brak de onduidelijkheid los. Noud Wellink, oud-hoofdbestuurder van de Nederlandse Bank, die drie jaar geleden zei, dat Nederland c.q. de EU alle geleende geld terug zou krijgen en met rente, zei in Nieuwsuur gisterenavond, dat we voor een lastige kwestie stonden en moesten bekijken hoe we dit Nee moeten interpreteren. Wat een kul.

Ik heb deze quasi-deskundige nog nooit kunnen betrappen op een concrete duidelijke uitspraak. Wellink is op zijn best een rekenkundige als het om geld gaat, maar geen menskundige en evenmin een sociaaleconoom. Dus Ja, Nee en nog eens Nee. Hij gaf nog wel toe, dat hij er nu anders over dacht dan drie jaar terug. Ja, dat kan ik ook. Nee, ik wil weten waarom hij er toen zo faliekant naast zat. En Ja of hij van plan is voor altijd zijn mond te houden.

Ja, ik weet waartegen de Grieken Nee zeiden. Zij volgen Ja hun leider Tsipras en willen Nee, niet meer bezuinigen, aanvaarden Nee de EU-voorwaarden voor extra leningen niet en Ja ze willen dat er schulden worden kwijtgescholden, liefst alle. Maar ze willen Ja wel in de euro en EU blijven, want anders krijgen zij natuurlijk Nee die extra leningen niet.

Dus even kortweg: ze zeiden Nee tegen de voorwaarden en Ja tegen extra geld. Ze zeggen dus Nee en Ja tegen de EU. Lekker principieel. Het is een Januskop pur sang. Ordegrootte van die extra geldschuif nu direct zeker 30 miljard euro (30.000 miljoen euro’s) en liever nog (IMF) wel zo’n 50 miljard euro (50.000.000.000 euro’s). Zo schrijf je dat.

Blijkbaar is de vraag nu: Zegt de EU Ja tegen die aanvullende lening of Nee, het is genoeg geweest? Nee, er valt niets te interpreteren.

Hebben we het gevoel dat die gigantische som van over de 320 miljard euro’s ooit terugkomt? Nee. Dat die extra lening van 30 of 50 miljard ooit terugkomt? Ook Nee. Dat met dit zoveelste geldinfuus de zaak zou zijn afgedaan? Nee, allesbehalve zeker.

Is er een voor beide partijen aanvaardbare oplossing? Nee, niet als we niet willen marchanderen. Ja, als we Ja een deel van de schuld afschrijven en Ja als we de Grieken tot 2075 de tijd geven. Ja, u ziet het we schuiven de schuld mooi door naar onze kleinkinderen.

De Grieken kregen hun referendum. De democratie heeft gesproken.

Krijgen de EU-burgers in hun landen nu ook een democratische inspraak? Of gaan Merkel en Hollande het bedisselen. De andere EU-lidstaten doen er even niet toe en de burgers worden helemaal niet gehoord.

Ook de democratie heeft blijkbaar twee gezichten.

Interessante artikelen

Er is veel te doen geweest (en nog) over de vermeende discriminatie vanwege de rol van Zwarte Piet in een weliswaar gedateerd maar voor het overige klein-cultureel feestje. Hoewel naar mijn mening van


In een Amerikaanse schriftelijk medium oppert een artikel dat NATO binnen minder dan drie dagen de Baltische Staten overlopen zou kunnen zien door Russische troepen. Goh. Ik denk dat ook. Ik denk ook