Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Als een land alleen maar kan bezuinigen door de lasten te verhogen en bezittingen te verkopen, zoals centrales en havens, zijn er twee mogelijkheden. Of het land zit al op de bodem of het weet waarachtig niet waarop het kan bezuinigen.

Is het eerste het geval, dan kan er van schuldaflossing en zelfs renteaflossing geen sprake zijn, in geen lengte van jaren. Aangezien de Griekse economie ook als het goed zou gaan nauwelijks ‘winst’ maakt, vraag ik mij af waar die uiteindelijke aflossing vandaan moet komen.

De staatslasten verlichten door centrales en havens e.d. te vermarkten lijkt vreemd als deze bezittingen geld opleveren. Immers dat kun je ze maar beter houden. Als verkoop meer oplevert dan de huidige positieve opbrengsten, dan ben ik geneigd te zeggen, dat de EU geen lening meer verschaft, maar voor dit geld die bezittingen opkoopt.

Een andere mogelijkheid is dat wordt afgesproken dat deze bezittingen alleen mogen worden verkocht aan de eigen Griekse miljardairs. Eens kijken of die in de financiële toekomst van hun land geloven.

Als de EU akkoord gaat, krijgen we een hele maffe situatie.

Griekenland bezuinigt niet echt, maar verhoogt belastingen ( echt de inkomstenbelasting innen en de BTW verhogen). Dat kan mijn zusje ook, los van de vraag of de Grieken ermee akkoord gaan en het ook trouwhartig uitvoeren. De cultuur en de recente geschiedenis bieden weinig hoop op een geslaagde Tour de Tax.

Maar nog maffer is dit: Griekenland bezuinigt en vergroot gelijktijdig zijn schuld door 50 miljard extra te lenen voor de komende drie (!?) jaar.

Ziet u het bij u thuis al gebeuren?. U geeft minder uit door de bijdrage van uw kinderen aan het huishouden te verhogen en ondertussen leent u een fikse som bij degenen, bij wie u al onterugbetaalbaar in het rood staat.

 

Die bezuinigingen moeten in drie jaar 12 miljard euro opleveren. De extra leensom is 50 miljard euro. Hiervan af gaan de terugbetalingen en renteaflossingen. Zeg 20 miljard in die drie jaar. Blijft over van die lening 30 miljard, terwijl je 12 miljard bezuinigt. Waar gaan die 30 miljard of daaromtrent dan naar toe? Niet in pensioenen. Daar wordt op bezuinigd. Niet in bezittingen, die moeten worden verkocht. Niet in de portemonnee van Griekse burgers, want die moeten meer belasting betalen en hogere BTW op producten of vooral eilandgoederen. Een deel van die belastinginkomsten komt uit toerisme. Dus als de vakantiekosten omhoog gaan, betaalt de EU-burger voor een tweede keer ook nog mee in de vorm van meer BTW en verhoogde productkosten.

Zou de Griekse regering kans zien op die verkoop van wat nu staatseigendommen zijn 12 miljard te verdienen, dan komt dat bovenop die 30 miljard die zij overhield van die extra lening. Tsipras verandert dus het NEE in een JA als het gaat om toch bezuinigen, maar stelt daar voor zijn bevolking 42 miljard euro vanuit de EU tegenover. Met dat geld kan hij de pijn verzachten op plekken die nu natuurlijk niet in zijn voordstel staan. Lagere schoolbijdragen extra bijstand, lagere ziektekosten en zo nog wat.

Over versnelde aflossing (hoe?) wordt niet gesproken. Het effect van de verkoop van staatseigendommen moeten we allemaal nog maar afwachten. Ook of de Griekse bevolking van harte de plannen ondersteunt en uitvoert. Ook de verbetering van de economie. Tsipras zo te zien wint geld en tijd. Over kwijtschelding van (een deel van) de schulden praat hij niet. Logisch anders wijst de EU onmiddellijk zijn voorstel zoals het er nu ligt af. De EU daarentegen verliest tijd en geld. En u weet het: tijd is geld. Als de EU akkoord gaat, zijn er veel termen mogelijk, maar een ding is duidelijk: Eureka is Grieks en Tsipras roept het.

 

Ps. Stel u eens voor? De Belgen zouden bij ons geleend hebben en voor circa 20 miljard euro schuld hebben. (Dat heeft Nederland er tot nu toe ingestoken). Zouden wij dan zeggen laat maar zitten of wil je nog meer? Kan hoor, maar dan eerst Knokke verkopen, de BTW op bier verhogen en de Ardennen afstoten. Of zoiets. En dan denken dat dit lukt!

 

Ps. Ik ben vanochtend naar het Orakel van Delft gegaan. Mijn vraag was: Doen?

Het antwoord luidde: Ken uw orakel. Op het einde hoort een i te staan.

Interessante artikelen

De klassieke organisatiemiddelen zijn arbeid en kapitaal ofwel mensen en geld. Zonder mensen geen bedrijf, zonder geld geen productiefactor, tenzij mensen bereid zijn gratis te werken. Door de ontwikk


“Geen Europeaan is waar ter wereld nog veilig” sprak Erdogan dreigend deze week. Is de man gek of is het een uitgekiende strategie om de EU te provoceren? Een paar voor mij onbegrijpelijk naïeve polit


De voortschrijdende robottechniek roept vragen op. Nu gaat het vooral om de uitstoot van werk voor mensen. Straks over ethiek. SP-voorman Roemer verwoordde deze week in een talkshow zijn bezwaren. Hij