Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

De asielstroom neemt af. Dat voorzei premier Rutte enige weken terug. Tussen zes en acht weken zag hij een terugloop in het verschiet. Deze week claimde hij al dat dit gaande was, los van de wintereffecten.

Wat Nederland hier precies in de melk te brokkelen had, maakte de premier niet duidelijk. Duitsland heeft de grenscontrole verscherpt. Oostenrijk laat spaarzaam vluchtelingen door. Tsjechië beprikkeltdraadt zich. De landen tussen Tsjechië en Griekenland nemen een afwerende houding aan. De vlucht wordt een hordeloop. En aan de Turkse kust wordt sterker gepatrouilleerd. De afzwakking van de stroom wordt dus vooral door andere EU-lidstaten en landen veroorzaakt. Het is niet bepaald onze eigen verdienste. De stroom als zodanig is trouwens helemaal niet afgenomen. In diezelfde tijd zijn er aan de Turkse oostgrens vanuit Aleppo meer dan 30.000 veiligheidszoekers opgehoopt. Oorzaak zijn de Russische bombardementen ten faveure van het regiem van Assad.

Rutte is handig. Hij krijgt informatie over de afhoudende bewegingen in andere landen in Oost-zuid Europa en kan op grond daarvan redelijk veilig inschatten of de stroom slinkt. Natuurlijk, maar hij moet het niet verkopen als een behaald eindresultaat van Oranje, want Turkije staat op barsten en voorlopig gaan de Russen tot 1 maart door waarna een wapenstilstand mogelijk is, maar dat moet nog blijken.

Het heeft er voor mij veel van weg, dat Poetin drie vliegen slaat in één klap. Hij zet Assad vaster in het zadel door opstandige groeperingen weg te bombarderen. Hij laat IS vooral als vuiltje over aan het westen en met de aanhoudende vluchtelingenstroom destabiliseert hij de EU en jaagt deze op kosten.

Straks zal hij claimen, dat hij toch maar een deel van Syrië heeft weten te behouden voor het officiële, want democratisch verkozen regiem van Assad. Bovendien als het westen terrein wint en IS in Irak en Syrië knipt en scheert, verplaatsen wij ongewild de ellende naar Libië en waar nog. Tel uit je winst.

Russen schaken een simultaan tegen een stuk of tien westerse landen. En op de meeste borden staan ze op winst. Het westen zal een samenwerkingsafspraak met Rusland moeten maken, al was het maar om vrije handen te krijgen voor van ingrijpen in Libië bijvoorbeeld. De tegenprestatie voor die Russische goodwill is verlaging van de sancties.

Het is een dubbelzinnige wereld. Nederland schaatst ondertussen in Rusland het WK. Sport en politiek moet je gescheiden houden. Ik ben het ermee eens. Politiek maakt teveel uitglijders om een bekijkswaardige uitzending van te maken. Het zou allemaal grotesk cabaret zijn als het niet zo serieus en gruwelijk was.

Ik zie een mooie opportunity over een aantal jaren: de wereldkampioenschappen Wederopbouw in Aleppo, al zal het nog enige eeuwen duren vooraleer dat weer tot de antieke bouwkunst behoort.

Interessante artikelen

Mijn vrouw en ik zijn verhuist. Van een groter huis naar een kleiner. Het nieuwe huis is minder bewerkelijk en voordeliger. Onze afbouwleeftijd vormde de aanleiding. Alles bijeen had dit heel wat voet


Privacy bestaat niet meer, is de titel. Als dit absolute vormen zou gaan aannemen wordt ook onze persoonlijkheid aangetast, voeg ik eraan toe.

Peter Olsthoorn schreef een inzichtelijk boek over de ve