Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Nederland geeft circa 20 miljoen euro meer uit aan een vliegtuig dan noodzakelijk. Wat speelt hier nu weer? De kranten melden het verschil in prijs tussen Boeing en Airbus. Duidelijke argumenten waarom de duurdere Boeing is gekozen zijn er vooralsnog niet. De burger kent evenmin de criteria voor een keuze. Nu hoef ik niet alles te weten als belastingbetaler en stemmer, maar de regering kan natuurlijk rekenen op vragen wanneer dit prijsverschil naar buiten komt. Zo niet van de Tweede Kamer, dan toch zeker van de pers namens de burgerij. Als dan verder bekend wordt, dat de koning Boeing-lessen gaat voor een vliegbrevet voor dit toestel en dat dit al voordien het voornemen was dan rijst de twijfel boven de vlieghoogte uit.

Afgezien van de informatiemist valt het mij op, dat men op het Binnenhof blijkbaar die commotie voor lief neemt. Je kon er de klok op gelijk zetten dat een en ander bekend zou worden. Waarschuwt de Rijksvoorlichtingsdienst hier niet tegen?

Extra verbazing levert het op, dat de PvdA onderweg op de een of andere manier ook akkoord is gegaan. Niet-VVDers zullen zeggen, dat je dit van deze partij kon verwachten, maar van voormalig socialisten had men een andere opstelling ingeschat. Daar gaan weer twee zetels.

Wat mij daarnaast nog trof, is dat ik las dat het speciale interieur circa 25 miljoen euro zou moeten kosten. Vijf-en-twintig-miljoen? Daar bouw je 50 mooie huizen voor inclusief de grondprijs. Wat voor stof zit er op die stoelen?

Koning en koningin gun ik veilige en comfortabele vluchten. Net zoals iedereen trouwens. Met kortere inchecktijden. Maar 20 miljoen pietermannen meer dan nodig, terwijl het leger bij oefeningen pang moet roepen om de werkelijkheid na te bootsen, dat is toch wel schrijnend. Ik ben niet voor oorlogsvoering, maar 20 miljoen die zo maar vervliegt in de lucht gaat mij ook te ver. Vooralsnog is gebleken, dat deze Boeing niet onder de radar kan vliegen.

Koning Willem-Alexander zal zijn brevet wel halen en de regeringsleden ook. Alleen in het laatste geval is het een brevet van onvermogen. En ze zijn al geslaagd.