Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Er heerst een modische golf om ons verleden zwart te maken. We moeten ons diep schamen voor onze rol in de slavenhandel, ons koloniale gedrag, zwarte piet en nu ook al onze bejegening van Surinamers, Marokkanen en Turken die naar Nederland kwamen in de jaren ’60 en ’70. Het lijkt er veel op, dat we, sinds we de woorden racisme en discriminatie hebben ontdekt, driftig op zoek zijn naar onderwerpen vroeger en nu, die van deze etiketten kunnen worden voorzien.Tot in welke generatie zijn we verantwoordelijk?

Vanwaar deze schuldbelijdenissen? Vanwaar deze mentale witwaspraktijken? Vrezen we de komst van het laatste oordeel? Is onze geest verlicht?

Wat slavernij en koloniaal gedrag betreft geld ook voor mij, dat ik deze handelwijzen verwerpelijk vind. Nooit meer doen. Had nooit gemogen. Maar ik ben tevens van mening, dat het geen zin heeft om dat verleden te bezien door de ogen en met de visie en kennis van nu en ons dan acht generaties later op de boetebank te leggen. We moeten niet de fout maken onze denkbeelden toe te passen op een periode in de geschiedenis, waarin men letterlijk anders dacht en vooral niet beter wist. Alsof we vroegere generaties veroordelen voor hun gedachte dat de aarde plat was. Let wel, in een modern (?) land als Amerika hangt bijna de helft van de bevolking het creationisme aan: de wereld zou zo’n 6000 jaar geleden zijn geschapen inclusief fossielen, radioactief verval, de plaattectoniek van uiteendrijvende continenten en enige biljoenen planeten, miljarden sterrenstelsels en zonnen met een al ingebouwde ouderdom van miljarden jaren. En Amerika staat hierin niet alleen. Ook in westeuropese landen zijn deze percentages weliswaar lager maar lopen nog altijd in enige tientallen. Deze creationisten kunnen beter weten, maar doen het niet. En nu> Ze handelen er evenwel naar, ook in zeer negatief opzicht.

Wat discriminatie of racisme in de vorige eeuw betreft, als oud-Rotterdammer beleefde ik die jaren 60-70 in de Maasstad

Woorden als racisme en discriminatie werden helemaal niet gebruikt in de huiskamers van toen. Het zijn etiketten van nu die we plakken op situaties van toen. Waar men wel naar keek, was of iemand zijn eigen stoepje veegde en zich gedroeg zoals wat men in die jaren nette Nederlanders vond. Misschien bekrompen, maar de arbeidende Rotterdammer had ook een hekel aan nozems met lang haar, zeker als het lanterfanters waren. Alleen sommige zeelieden hadden tattoo’s, maar toch geen voetballers of vrouwen en meisjes, en vrouwen met piercings beperkten zich tot oorbellen. Ringen door neuzen en  lippen was not done. Mensen oordeelden als kinderen van hun tijd.

Nogmaals, het heeft geen zin met de ogen en visie van nu terug te kijken naar toen. Wij zelf lopen een dikke kans in de toekomst te zullen worden beticht van veel dierenleed veroorzakende vleesvreters te zijn geweest en potverteerders van miljarden aan gasinkomsten, terwijl Groninger huizen begonnen te beven,en mensen die elkaar belaagden en voor alles en nog wat uitmaakten via nota bene 'sociale' media. Of van indoctrinatie van jonge kinderen hen aanzettend zich uit te kleden voor het computerscherm, ons voordoende als zelf zijnde van een puberale leeftijd.

Ik acht het doelmatiger als we de moderne slavernij proberen af te schaffen, zoals kinderhandel en –arbeid en vrouwenhandel, bijvoorbeeld in de prostitutie. Overal in de wereld, maar te beginnen in eigen land. Met de visie en kennis van nu hoeven we niet te wachten tot het oordeel over twee eeuwen of zo. Dus toch maar die Rotterdamse houding: veeg eerst je eigen stoep maar schoon.

 

Interessante artikelen

Nederland is ontegenzeglijk één van de betere landen, als het gaat om primaire levensvoorzieningen als behuizing, voedsel en medische voorzieningen of een sociaal vangnet. Ook andere omstandigheden zi


In de natuur doden dieren andere dieren in overwegende mate om eten te vergaren.  Gaan zij een keer zich te buiten, dan corrigeert de natuur door minder voedsel in de volgende periode, waardoor meer j


Een zwart gat kan nooit een selfie maken

Een door Einstein al voorspeld kosmisch verschijnsel is voor het eerst gefotografeerd. Als een gigantisch verdwijnpunt toont zich dit opzuigpunt, dat wil zegg