Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Heel Nederland gaat erop vooruit. Wel 1,5 gemiddeld genomen. Strikt genomen weten we dan nog niks op de Derde Dinsdag van September. Tegenover die generieke vooruitgang staat een voor iedereen geldende verhoging van de BTW op met name goederen die iedereen nodig heeft en andere vaste lasten.

Er komt geen BTW-verhoging van Rolex-horloges, diamanten halskettingen of Ferrari’s. Ik slaakte een zucht van verlichting. Ik kon deze protserigheden al niet kopen en nu nog steeds niet. Tot de aanwas van miljonairs in Nederland behoor ik niet en ik zie het ook niet meer gebeuren. Als ik straks iemand ontmoet die nu wel een Rolex bezit, weet ik dat dit van mijn komkommer-BTW komt.

Voel ik mij jaloers? Allerminst. Tijd is tijd, ook op een Rolex. Pas als ik ga lezen dat dit soort R-dragers gemiddeld tien jaar ouder worden krabbel ik op mijn hoofd. Mijn meer dan modale leven gaat modaal verder. Ik koop straks zes eieren in plaats van 10 en heb die BTW alweer omzeilt. Als ik of mijn vrouw scherper inkoop en minder weggooi lopen wij die verhoging al in. Vergeleken met meer dan driekwart van de wereldbevolking hebben wij het goed. Goed, dat is min uitgedrukt. We hebben het onhaalbaar beter dan die andere zwoegers en krepeerders. Het ziekenhuis alhier is een oord van rust, schoonheid en behulpzaamheid. De keuze aan nootjes maakt elke aap stikjaloersen bewijst onze superioriteit.. De soorten frisdrank en gezondere sappen heb ik al nodig om conditoneel het einde van het hele rek te halen. Elke superdesuper zou voor mij de helft kleiner kunnen zijn.

Ik heb meer boeken dan derdewereldlandbewoners levensjaren. We verhuisden kortgeleden en ik deed meer dan1000 boeken het huis uit. Zonder een traan te laten. En er zat geen belletrie tussen. Ik vroeg mij af wat zij mij geleerd hadden. Wel in ieder geval het inzicht dit stukje te schrijven. Met die opruiming gaf ik kennis weg. Helaas in een tijd dat er minder wordt gelezen. Van dit soort boeken, zo lees ik.

Eén gedachte kwam bij mij op. Die boeken en hun inhoud strekten zich uit over zo’n 3000 jaar filosofie. In die dertig eeuwen hebben al die knappe denkers niet kunnen vaststellen wat de zingeving van het leven is. Voor mij valt er dus nog wat te vinden. Allereerst door meer lezen –je weet maar nooit – en vervolgens door wat ik weet uit te schrijven, zoals ik nu doe. Ik ben dicht in de buurt van de waarheid, mijn waarheid, of moet ik schrijven werkelijkheid. U leest het binnenkort. Voor wat het waard is.

 

Rutte c.s. kunnen aankondigen wat ze willen. Ik weet nu al dat het niet gaat kloppen. De realiteit is te divers. Wie nu tekort komt, komt straks 1,… te kort. Wie 1,5% erbij krijgt, zal dit binnen een maand kwijt zijn aan verhoging van vaste lasten. Hoe ik dit weet? Er is geen rijkaard die voor 1,5% gaat. We slikken het allemaal. Hoe in helsnaam kun je belasting op voedsel Belasting Toegevoegde Waarde noemen. Een basisvoorziening heeft nooit toegevoegde waarde. Een basisvoorziening is van levensvoorwaardelijke waarde. Van essentieel belang derhalve. Wie de taal verkracht, verkracht mij. Die taalverkrachting is de grootste Me-too misdaad, die we kennen.

Interessante artikelen

De wereld wil graag eenheid in de zin van eensgezindheid over de hoge waarde van vrede. Geen oorlogen meer, onderling respect en eerbied voor elkaars domeinen. Dit betekent ook geen zucht naar expansi