Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

De grootste kampioen is minder energie en meer milieuwinst

 

De klimaattop in Parijs kende afgelopen weekeinde een vliegende start. Vanuit meer dan 150 landen kwamen minstens zoveel regeringsleiders aangevlogen. Als je gaat praten over klimaat en milieu verwacht je terughoudend energiegedrag. Zij kwamen niet om te besluiten maar slechts om hun gezicht te laten zien. Duizenden kilometers gevlogen in een doorgaans halfvol toestel voor een groepsselfie. Slechts enkelen voerden het woord en herhaalden de uitspraken die we allang kennen. Samengevat komt dat neer op “het wordt tijd dat we tot goede afspraken komen.”

Niet één leider zei: “ Wij gooien het roer om. Of de wereld het er mee eens is of niet, mijn land acht het 5 minuten voor 12.’ Five twelve. Niemand zei, dat er geen foto hoefde te worden gemaakt, omdat dit maar nutteloze energie zou kosten waar men allang een foto had van die president of premier.

De bezorgdheid grenst direct aan de overdaad. Een mooi voorbeeld is het gereis van sportlieden. De Tour de France kan gewoon in Frankrijk starten, maar af en toe begint men al in Engeland of Amerika. We hebben in diverse sporten een landelijke competitie, een Europese competitie en wereldkampioenschappen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de Zuidamerkiaanse Spelen, de Afrikaanse cup en de Aziatische krachtmeting. En niet alleen van voetbal, maar van tientallen sporten. Vervolgens zijn er niet alleen van profs met een zekere leeftijd kampioenschappen, maar ook van junioren en omdat we niet willen discrimineren ook van gehandicapten. Ook senioren kunnen wat af reizen, want we willen natuurlijk ook tot ons jaar 80 weten wie de beste is.

Verder is er een verdeling tussen zomerspelen, winterspelen, landspelen en waterspelen. Elk seizoen of elke ondergrond kent zijn eigen krachtmeting. Sommigen vinden wekelijks plaats. Andere maandelijks of een groot jaargedeelte. Maar er zijn jaarlijkse, twee jaarlijkse of vierjaarlijkse competities.

Het erge is dat als er iemand ergens tweede of derde wordt, me spreekt van de eerste van de losers of een verloren seizoen. Zeven miljard mensen, jij bent nummer twee en dus loser. Denigrerender kun je mensen niet behandelen of bezien. Je kunt die wereldspelen natuurlijk ook afdoen door de tien beste te laten kampen. Dat scheelt veel gereis en veel hotelenergie en zo nog wat aan el elektriciteit door kortere uitzendingen. Evenzogoed weten we dan wie dit jaar de beste was.

Sporten op niveau is vooral reizen op niveau, want we kennen ook nog de hoogtestages of de snellere laaglandbanen, de bergtrainingen en de vlakkelandsritten.

Ik stel de klimaattop voor om de kampioenschappen op landelijk niveau te houden. De snelste of hoogstspringendste of hardlopendste vergeleken met elders op de wereld is dan de wereldkampioen. Bij voetbal wordt dat dan de nummer 1 die met de meeste punten de uiteindelijke nummer twee heeft verslagen. Bij die sporten waar zoiets niet opgaat, telt de landelijke kampioen met de minste wereldreizen. Sport heet niet politiek te zijn. Die bewering heeft de lachstuipen al lam gelegd. Sport is geld. Sport is televisievulling. Sport is toerisme. Sport is commercie. Kortom sport is slecht voor het milieu. Ga maar na. Is er een prijs voor de kampioen lokaal joggen? Of de meeste arbeidsoutput ten opzichte van de minste energie-inzet? Nee, dan hebben we laten zien dat we hier 42 kilometer nog wat kunnen hardlopen en dan moeten we dit zonodig ook laten zien in New York. Loop en zwem er dan naartoe en als je dan deels de fiets nog neemt heb je het wereldrecord triatlon.

De klimaattop gaat slagen hoe dan ook. We leveren hier en daar wat in. De grootste vervuilers natuurlijk wat meer dan de opkomende industrielanden. Rechtvaardig toch.

Mijn suggestie: hou de wereldmilieuspelen. Wie draait het beste tegen het minste energieverbruik of luchtvervuiling dan wel uitputting van grondstoffen. Voor mij is dat land kampioen toekomstig intelligent overleven. De ultieme sport.

Interessante artikelen

Dialoog en draagvlak zijn de aanduidingen van de bezweringsrituelen die moeten leiden tot overeenstemming en harmonie. Het lijkt paradoxaal. In de postmoderne westerse wereld beschouwen we cultuur nie