Warnercommunicatie

"Non nobis tantum nati"

Vorige week is een aantal aanhangers van IS veroordeeld tot fikse celstraffen oplopend tot 6 jaar. Zij lieten van zich horen door opruiende kreten en haatzaaiende uitingen tijdens een demonstratie in Den Haag. Tevens meende de rechtbank dat er sprake was van een criminele organisatie gezien de onderlinge netwerken en informatie-uitwisselingen.

Terecht lijkt het oordeel van de rechtbank. Dat optreden liet niets aan duidelijkheid te wensen over. Ook de oproep zich in Syrië voor de strijd te mleden niet.

 

Maar dan dit optreden ook niet!

Eerder dit jaar zongen ontspoorde fans van FC Utrecht het navolgende. “Mijn vader zit bij de commando’s. Mijn moeder zit bij de SS. Samen verbranden zij joden, want joden branden het best.”

Er is niemand gearresteerd, laat staan veroordeeld. De tribunes waar de overige Utrecht-aanhangers zaten liepen niet terstond leeg. De wedstrijd werd niet stilgelegd en het bestuur van de club zei dat men niet had gehoord wat die idioten zongen. En de scheidsrechter bleek doof. Toen dat bestuur achteraf te horen kreeg wat de teksten waren, volgden er geen uitsluitingen.

Nog dwazer. Voor de wedstrijd van deze zondag zag men als enige maatregel de ontruiming van het bewuste koorvak door die supporters te verspreiden over de andere stadionvakken. Met als gevolg dat de burgemeester de bui al zag hangen en hij nota bene de ‘slachtoffers’, zijnde Ajax-supporters, ontzegde naar de wedstrijd te komen.

Waar waren indertijd de politie en de officier van Justitie? Waar zijn nu de juristen om te wijzen op het meten met twee maten?

Waar is de KNVB die alles aan zich voorbij liet gaan? Het Nederlandse voetbal moet zich diep schamen en zich een jaar onbekwaam verklaren met een stillegging van de hele Eredivisie (let op die eerste drie letters) voor die zelfde periode.

Het deed mij sterk denken aan de wedstrijd in het Heizel stadion in de jaren ’80 in België. In de rellerige opwinding tijdens de wedstrijd tussen een Italiaanse en een Engelse ploeg ontstond er een golf van gedrang op één van de tribunes. De horde stortte naar omlaag en circa 30 mensen kwamen om doordat zij werden platgedrukt, stikten of anderszins dodelijk gewond raakten. De slachtoffers werden onder witte lakens op het speelveld gelegd en na enige tijd weggedragen. De wedstrijd werd gewoon hervat. Het voetbal zag er geen bezwaar in een kampioenswedstrijd door te spelen op een net geopend tijdelijk kerkhof. Stoppen en vertrekken was geen optie, zo verweerden de bobo’s zich achteraf, anders was het misschien nog wel erger geworden. Erger? Alsof er op het dodental door zo’n gebeurtenis een maat staat, die het verschil tussen doorgaan of stoppen kan uitmaken. Die dag verdween de beschaving van het voetbalveld. Zo te horen, bijvoorbeeld als in Utrecht, is zij nog niet teruggekeerd.

Interessante artikelen

De meeste glukszoekers van elders ijn rond de 20 jaar of wat ouder als ze Nederland binnenvallen.. Dat betekent dat zij de eerste20 jaar de opvoeding van ouders en school in de nederlandse normen en w